foto: LETA
Koronavīruss pēc vakcīnas: cik stipri cilvēki slimo, un kāpēc tas notiek?
Pasaulē
2021. gada 5. marts, 04:52

Koronavīruss pēc vakcīnas: cik stipri cilvēki slimo, un kāpēc tas notiek?

Jauns.lv

Pasaulē jau noteiktu laiku notiek masu vakcinācija pret koronavīrusu. Tomēr daži cilvēki pat pēc vakcīnas saņemšanas saslimst ar Covid-19. Kāpēc tā?

Dažādās pasaules valstīs jau kādu laiku norit masveida vakcinācija. Piemēram, Krievijā no janvāra līdz februāra beigām esot sapotēti aptuveni 4 miljoni cilvēku, kas ir 2,84 procenti iedzīvotāju.

Patlaban Krievijā vakcināciju veic ar divām vakcīnām – "Sputnik V" un “EpikVakKorona" no centra "Vektors". Natālija piedalījās vakcīnas "Sputnik V" klīniskajos izmeklējumos. Pirmo poti viņa saņēma 2020. gada 20. septembrī, bet otru – 10. oktobrī.

Viņa nodeva analīzes uz antivielām, kuras sievietei arī bijušas. Četrus mēnešus pēc pirmās potes Natālijas darbavietā viens pēc otra sāka saslimt kolēģi.

"Visiem praktiski vieni un tie paši simptomi: temperatūra, iesnas, sāpes kaklā, vajums un sāpes muskuļos." Simptomi drīz parādījušies arī Natālijai. Pēc divām nedēļām nododot analīzes atklājies, ka sieviete pārslimojusi koronavīrusu. Slimības gaita viņia bijusi viegla.

Arī cita "BBC" uzrunātā sieviete saslimusi ar Covid-19 pēc vakcinēšanās, taču slimības norise viņai bijusi viegla. Slimība sākusies ar nelielu temperatūru, klepu, sāpēm kaklā, aizliktu degunu un vājumu.

Trešajā dienā viņai pazudusi oža un sākušās sāpes muskuļos, bet temperatūra normalizējusies. Viņa nezina, kur inficējusies, jo strādājot no mājām, uz jaunām vietām neiet, ne ar vienu netiekas un ja tiekas, tad tikai maskā.

Oža sievietei neesot atgriezusies piecas sešas dienas. Muskuļu sāpes ilgušas veselu nedēļu. Joprojām esot aizlikts deguns.

Patlaban zinātnieku rīcībā neesot precīzi dati, kas ļautu noteikt vakcinācijas radīto aizsardzības līmeni pret Covid-19. Pirmkārt, antivielas var izstrādāties nelielā daudzumā, var arī lielā, bet var arī nebūt vispār individuālo organisma reakciju dēļ.

Tāpat neviens nevarot skaidri pateikt, kāds antivielu līmenis ir pietiekams, lai nesaslimtu. Šī problēma attiecas uz visām pasaulē ražotajām vakcīnām. 

Lietuvas medicīnas iestādes ārsts terapeits Igors Sokolovs norāda uz kādu visai it kā banālu lietu, ir cilvēki uz kuriem vakcīna iedarbojas, bet ir arī tādi, uz kuriem neiedarbojas.

"Neviena vakcīna neaizsargā par simts procentiem no saslimšanas. Taču tā var pasargāt līdz simts procentiem no smagām un letālām saslimšanas sekām. Un nopietni pasargāt no citām slimības formām, garantējot vairāk nekā 90 procentus efektivitāti."