foto: AFP/Scanpix
Eiropas parlamentārieši mudina nepieļaut palestīniešu teritoriju "de facto" aneksiju
Palestīniešu protestētāji iesaistās sadursmēs ar Izraēlas drošības spēkiem.
Pasaulē
2021. gada 1. marts, 16:43

Eiropas parlamentārieši mudina nepieļaut palestīniešu teritoriju "de facto" aneksiju

Jauns.lv / LETA

Vairāk nekā 400 Eiropas parlamentāriešu mudina līderus izmantot Džo Baidena prezidentūru kā iespēju, lai nepieļautu, ka Izraēla "de facto" anektē okupētās palestīniešu Rietumkrasta teritorijas.

Vēstuli parakstījuši vairāk nekā 400 visa politiskā spektra deputātu, kas ievēlēti Eiropas valstu parlamentos un Eiropas Parlamentā.

"Baidena administrācija ir iespēja labot [Tuvo Austrumu diplomātijas] kursu," teikts vēstulē, kas adresēta Eiropas ārlietu ministriem un Eiropas Savienības augstajam ārlietu pārstāvim Žuzepam Borelam.

"Iepriekšējā ASV administrācija pameta šo konfliktu vietā, kas ir tālāka no miera, nekā tas jebkad agrāk ir bijis," teikts vēstulē.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kas ir tuvs iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa sabiedrotais, piekrita uz laiku apturēt Rietumkrasta aneksijas plānus apmaiņā pret diplomātisko attiecību normalizāciju ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

"Tomēr notikumu attīstība uz vietas norāda uz realitāti, kas strauji tuvojas "de facto" aneksijai, īpaši veicot paātrinātu kolonistu apmetņu paplašināšanu un palestīniešu būvju nojaukšanu," norāda deputāti.

"Eiropai ir jāstrādā ar Baidena administrāciju, reģiona valstīm un pusēm uz vietas, lai nepieļautu vienpusējus soļus, kas grauj miera iespēju, visu Izraēlas faktiskā kontrolē dzīvojošo cilvēku tiesību un drošības nostiprināšanu."

Pastāv risks, ka Gazas joslā - palestīniešu Vidusjūras piekrastes anklāvā, pret kuru vērsta Izraēlas blokāde - "kurā katrā brīdī var notikt vardarbības eskalācija", brīdināja deputāti, situācijā vainojot Izraēlas blokādi un "palestīniešu sašķeltību".

"Palestīniešu izlīgums un vēlēšanas visās palestīniešu teritorijās ir vitāli svarīgi, arī kā bāze tam, lai izbeigtu Gazas izolāciju," vēstulē norāda deputāti.