foto: Shutterstock
"GameStop" akcijas cena atkal kāpj: nīkuļojošais videospēļu veikals turpina dzīt Volstrītas bagātākos izmisumā
Ļaudis, kuri turpina atbalstīt videospēļu veikalu tīklu, turpina arī saskatīt šo kā episku kara gājienu pret tā dēvēto "1%" - pašu turīgāko sabiedrības daļu.
Pasaulē
2021. gada 1. februāris, 17:01

"GameStop" akcijas cena atkal kāpj: nīkuļojošais videospēļu veikals turpina dzīt Volstrītas bagātākos izmisumā

Jauns.lv

ASV bāzēto Ņujorkas fondu biržu piektdien skāra vēl viens akciju pārdošanas vilnis, pieaugot apjukumam par to, kā attīstīsies situācija ap "svētdienas investoru" pūļa mākslīgi pabalstīto "GameStop" uzņēmuma akcijas cenu.

Akciju tirgus apskatnieki medijos jau runā par to, cik smagi kopumā varētu ciest Volstrīta, ņemot vērā to, ka sarosījušos amatieru akciju tirgus dalībnieku ordas turpina ar akciju iepirkšanu atbalstīt uzņēmumu, par kuru Volstrītas spekulanti bija droši - tas lēnām nonīks.

Videospēļu veikala akcijas cena atkal uzšaujas debesīs

Aizvadītās nedēļas izskaņā leģendārā videospēļu veikalu tīkla "GameStop" akcijas cena bija sākusi manāmi kristies, populārajai akciju pirkšanas/pārdošanas aplikācijai "Robinhood" ierobežojot tās iegādes iespējas, taču šobrīd (1. februāris, pulksten 08.13 pēc GMT-5 laika), cena atkal uzšāvusies debesīs, sasniedzot 325 ASV dolārus (267 eiro).

Iemesls - "Robinhood" aplikācija piektdien atjaunoja iespēju tirgoties ar "GameStop" akcijām. Rezultātā akcijas cena atkal uzkāpa par 67,6%.

Taču virkne mazo akcionāru un pat atsevišķi ASV politiķi jau bija paguvuši apvainot "Robinhood" Volstrītas turīgāko kompāniju aizsargāšanā.

Šeit pavisam noteikti nelīdzēja ASV bāzētās aplikācijas izveidotāja un uzturētāja sarežģītais skaidrojums, kādēļ ierobežojums rīkoties ar "GameStop" akcijām vispār ieviests.

Īsumā - tas esot darīts tādēļ, ka "Robinhood" bijušas bažas par savu spēju nodrošināt daudzos darījumus ar "GameStop" akcijām. Akciju tirgus noteikumi paredz, ka šādām brokeru firmām ir jāatbilst specifiskiem noteikumiem. Šajā gadījumā - jābūt pieejamai konkrētai naudas summai.

Iegūstot papildu 1 miljardu ASV dolāru (827 miljonus eiro) no investoriem, pārliecība par spēju turpmāk nodrošināt darījumus ir radusies un tirgošanos ar "GameStop" akcijām bijis iespējams atsākt, raksta "The Guardian".

“Parasto ļaužu” cīņa pret bagātajiem

Rezultātā mazo investoru uzsāktā cīņa pret Volstrītas lielajām firmām turpinās pilnā sparā. Ļaudis, kuri turpina atbalstīt videospēļu veikalu tīklu, turpina arī saskatīt šo kā episku kara gājienu pret tā dēvēto "1%" - pašu turīgāko sabiedrības daļu.

Virkne mazo akcionāru arī saredz šo kā atriebību par 2008. gada finanšu krīzi, kuru izraisījušie "joprojām ir pie teikšanas un turpina manipulēt, pelnīt".

Tirgus analītiķi, tostarp "S3 Partners" norāda, ka tiem, kuri bija likuši daudz uz "GameStop" akcijas cenas turpmāku sarukšanu, kopumā nācies zaudēt teju 20 miljardus ASV dolāru (16,5 miljardi eiro), informē "The Guardian".

Lieki piebilst, ka notiekošajam īpašu uzmanību nu pievērš arī attiecīgā tirgus regulatori. Uz to aicina arī ASV parlaments.

"GameStop" akcijas cenai vairākas reizes uzšaujoties debesīs, savu viedokli pauduši arī virkne Volstrītas profesionāļu, kuriem nācies samierināties ar zaudējumiem. Lielākoties viņi ieņem tādu kā "viedo novērotāju" lomu, spriež par akciju tirgus vides iespējamo nākotni, "lielajām izmaiņām" un brīdina mazos akciju pircējus, ka "GameStop", tā novecojušā biznesa modeļa dēļ, tik un tā draud noriets.

Atbildot uz to, daudzi "Reddit" mobilizētie akciju tirgū startējušie saka, ka viņi var izturēt spiedienu ilgāk, nekā lielie riska ieguldījumu fondi un turpināt atbalstīt "GameStop", biežāk gan lietojot skarbāku valodu.

Kā izprast traci ap “GameStop”:

Covid-19 pandēmija ASV videospēļu veikalu "GameStop" skāra ļoti smagi.

Tāpat kā daudzi mazumtirgotāji, kuri pēdējos gados manāmi cieš no pašsaprotamā tiešsaistes veikalu popularitātes pieauguma, arī leģendārais videospēļu tirgotāju tīkls ātri zaudē naudu un šogad vien plāno slēgt 450 veikalus.

Tomēr neskatoties uz to, "GameStop" akciju cenas uzšāvušās debesīs.

"GameStop", kurš dibināts pirms aptuveni 37 gadiem, nu ir ierauts episkā cīņā starp mazajiem investoriem - ļaudīm, kuri brīvajā laikā, salīdzinoši nelielu summu robežās, tirgojas akciju tirgū un Ņujorkas fondu biržas (tautā saukta par "Volstrītu") profesionāļiem - ļaudīm, kuriem naudas izteiksmē lieli darījumi ir ikdiena.

Pērn aprīlī, kad uzņēmums paziņoja par plāniem krasi samazināt filiāļu skaitu, "GameStop" vienu akciju varēja nopirkt par 3,25 ASV dolāriem (2,68 eiro).

Taču aizvadītās ceturtdienas rītā (pēc Ņujorkas laika, GMT-5) tās cena bija sasniegusi aptuveni 380 ASV dolārus (313 eiro), veidojot vairāku simtu procentu pieaugumu, pirms atkal sāka strauji krist, kad iespējas tirgoties ar to ierobežoja populārā aplikācija "Robinhood", kas dod iespēju mazākiem akcionāriem ērti piedalīties akciju tirgū.

Kā augstāk minēts, ierobežojumiem atceļoties, uzņēmuma akcijas cena, pateicoties mazo akcionāru koordinētajai rosībai, atkal strauji kāpusi.

Kā tika traucēti Volstrītas "vilku" plāni?

Kādēļ moderno tehnoloģiju attīstības un pircēju paradumu maiņas rezultātā lēnām iznīkstoša uzņēmuma akcijas cena piepeši aug tik strauji?

Par to parūpējās ASV mazie investori, kuri vienojās masīvā "GameStop" akciju iepirkšanā.

Tas tika darīts ar nodomu sagraut Volstrītas finansistu cerības, ka "GameStop" akcijas cena turpinās kristies un tādējādi būs iespējams nopelnīt izvēršot "īso pozīciju pārdošanu".

Īso pozīciju pārdošana ir gana bēdīgu slavu iemantojusi metode, kā mēģināt gūt peļņu no kāda uzņēmuma akciju cenas sarukšanas.

Tas darbojas šādi: jūs ar starpnieka palīdzību aizņematies (jā, tas ir iespējams) tāda uzņēmuma akcijas, par kura akcijām jums,kā akciju tirgus pārzinātājam ir stingra pārliecība - to cena turpinās kristies.

Jūs pārdodat aizņemtās akcijas (jā, noteikumi to pieļauj) par pašreizējo cenu, saņemat naudu, un gaidāt, kad akciju tirgus vērtība samazināsies vēl vairāk.

Atcerieties: jums vēl ir pienākums atdot aizņemtās akcijas.

Kad akciju tirgus cena tik tiešām ir sarukusi, jūs tās steidzat iepirkt, lai atdotu tam, no kā aizņēmāties.

Kāda veiksme! Akcijas (neveiksmju, dažādu problēmu, dēļ, kuras mazina uzņēmuma un akciju vērtību) nu maksā ievērojami mazāk un, iegādājoties tik, cik aizņēmāties, jūs atdodat akcijas un vēl pagūstat pietiekami nopelnīt!

Šāda iecere Volstrītas finansistiem bija attiecībā pret nabaga agonējošo "GameStop", kura akcijas cenu turpmāks kritums - ja ne mazo investoru iesaiste - bija absolūti ticams.

Cerība, ka izdosies nopelnīt, videospēļu veikalu tīklam pamazām panīkstot, tik tiešām zudusi, pateicoties lielam skaitam minēto mazo investoru, kuri steiguši pabalstīt "GameStop", pērkot akcijas, lai pārmācītu Volstrītas vilkus.

Līdz šim notikumi ap "GameStop" profesionālajiem akciju tirgus spekulantiem (kā dēvē tos, kuri pērk un pārdod, spekulējot par akciju cenu straujām izmaiņām) ir izrādījušies ļoti nelabvēlīgi un izmaksājuši dārgi.

Tik pēkšņs uzņēmuma akcijas cenas kāpums tik tiešām ir sāpīgs, un peļņa, izmantojot īso pozīciju pārdošanu pie šādas situācijas (un ja tā turpinās) ir vienkārši neiespējama.

Mūsdienās, kad tehnoloģijas pieļauj daudz efektīvāku savstarpējo komunikāciju, lielam daudzumam mazo investoru rodas iespēja apvienot spēkus kāda viena mērķa labā, lai sašūpotu akciju tirgu un "iedunkātu" lielos spēlētājus, kuri pieraduši valdīt šajā riskanto, dārgo darījumu vidē.

"GameStop" gadījumā par komunikācijas platformu mazajiem investoriem kalpojis pasaulē populārais forums "Reddit", kurā tie vienojušies kampaņā "pastutēt" kādreiz leģendārā videospēļu veikalu tīklu akciju cenas. 

Līdz šim šī kampaņa ir noritējusi pārsteidzoši efektīvi, samulsinot akciju tirgus ekspertus un liekot pieņemt faktu, ka sīvās cīņas iznākumu prognozēt var būt visai grūti.

Daudzi apgalvo, ka kādā brīdī "dabiskā nāvē mirstošo" uzņēmumu ar novecojušo biznesa modeli, uzcītīgajiem mazajiem investoriem tik un tā nāksies palaist vaļā, taču "GameStop" akciju pirkšanu pamudinošās kampaņas aizstāvji saka - pašreizējo investoru vidū ik dienas stāsies jauni, kuri būs gatavi ieguldīt nelielas summas, lai nepieļautu, ka uzņēmuma akcijas cena noslīd lejā.

Viena no aktīvākajām "Reddit" grupām, kura reklamē "GameStop" akciju pirkšanas kampaņu, ir "WallStreetBets".

Tās biedri - mazie investori - savas un līdzīgi domājošo aktivitātes, kuras traucē Volstrītas spekulantiem pelnīt uz uzņēmuma iznīkšanas rēķina, ir nodēvējuši par cīņu starp "parasto tautu" un "Volstrītas lielajām firmām".

"Tā neko pieredze, ņemot vērā, ka šis ir mans pirmais mēnesis akciju tirgū! Turēšos līdz galam," solījis kāds investors, uz kuru atsaucas medijs "The Guardian".

"Mēs burtiski esam kļuvuši spēcīgāki nekā tās lielās [Ņujorkas fondu biržas] firmas," gavilē kāds cits.

To, ka, izvēršot īso pozīciju pārdošanu, zaudēti miljoni, nenoliedz arī mazo investoru pretinieki - lielās firmas akciju tirgū.

"Citron Research" un "Melvin Capital Management" ir starp Volstrītas kompānijām-veterāniem, kuri riskantajā gājienā ir cietuši sakāvi.

Tikmēr akciju tirgus novērotāji un eksperti atkārtoti pauduši, ka tas, kas šobrīd notiek ar "GameStop" akciju cenu, liecina par laikmeta izmaiņām.

Tikmēr mazo investoru pūlis paguvis arī kritizēt vairākus biznesa vides medijus, kuri, viņuprāt, nostājušies lielo Volstrītas firmu pusē.

Kāds no minētās "Reddit" grupas atvērtā vēstulē ASV televīzijai CNBC pauda: "Jūsu nicinājums pret mazajiem investoriem (jūsu auditoriju) ir jūtams. Ja jūs nemainīsiet savu nostāju, pazaudēsiet nākotnes auditoriju - nākamo investoru paaudzi."