foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Zāļu aģentūra nekonstatē Covid-19 vakcīnu saistību ar potēto sirmgalvju nāvi
Pasaulē
2021. gada 29. janvāris, 12:32

Eiropas Zāļu aģentūra nekonstatē Covid-19 vakcīnu saistību ar potēto sirmgalvju nāvi

Jauns.lv / LETA

Nav konstatēta nedz saistība starp vakcināciju ar uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Comirnaty" un pēcvakcinācijas nāves gadījumiem, nedz kādas jaunas blaknes, piektdien pavēstīja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA), secinājumu balstot pirmajos vakcinācijas kampaņas datos.

EZA norāda, ka ir izvērtējusi nāves gadījumus, arī vairāku gados vecu cilvēku nāves gadījumus, un "secinājusi, ka dati neliecina, ka pastāvētu saistība starp vakcināciju ar "Comirnaty", un šie gadījumu neraisa bažas par drošumu".

Šie dati "atbilst zināmajam vakcīnas drošuma profilam, jaunas blaknes nav identificētas", norāda EZA. Informācija par ik pa laikam konstatētajām alerģiskajām reakcijām nav atšķirīga no tā, kas jau ir ticis konstatēts par "zināmajām blaknēm".

"Ieguvumi no "Comirnaty" Covid-19 novēršanā joprojām atsver visus riskus, un netiek rekomendētas nekādas izmaiņas attiecībā uz šīs vakcīnas izmantošanu," norāda EZA.

Līdz šim EZA apstiprinājusi divas vakcīnas - "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" izstrādātās. Sagaidāms, ka piektdien tiks pieņemts lēmums par "AstraZeneca" vakcīnas apstiprināšanu.

Vairākas valstis, tostarp Norvēģija, Dānija, Somija, Islande un Zviedrija, ziņojušas par gadījumiem, kad cilvēki miruši pēc "Pfizer/BioNTech" vakcīnas injicēšanas, tomēr tieša saistība ar vakcīnu netika konstatēta.

Norvēģija šomēnes ziņoja, ka pēc pirmās ""Pfizer/BioNTech" vakcīnas potes miruši 33 gados veci cilvēki.

Oslo vēlāk paziņoja, ka saistība nav konstatēta, tomēr ieteica ārstiem izvērtēt visvārgāko cilvēku stāvokli, pirms pieņemt lēmumu par potēšanu.