foto: EPA/Scanpix
Bērnu pabalstu skandāla dēļ atkāpjas Nīderlandes valdība
Premjerministra Marka Rites valdība, kuru veidoja četras partijas, izšķīrusies atkāpties tikai divus mēnešus pirms 17.martā gaidāmajām vēlēšanām.
Pasaulē
2021. gada 15. janvāris, 16:22

Bērnu pabalstu skandāla dēļ atkāpjas Nīderlandes valdība

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar bērnu pabalstu skandālu piektdien atkāpusies premjerministra Marka Rites vadītā Nīderlandes valdība, ziņo vietējie mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tūkstošiem vecāku tikuši nepamatoti apsūdzēti par krāpšanos, pieprasot bērnu pabalstus, un daudziem nācies atmaksāt budžetā lielas summas, kas ģimenes novedis pie finansiāla kraha.

Fakts, ka nodokļu iekasēšanas dienests pret dažiem vecākiem uzsācis izmeklēšanu, jo tiem bijusi dubultā pilsonība, izsaucis arī kritiku par Nīderlandē it kā pastāvošo sistēmisko rasismu.

Rites valdība, kuru veidoja četras partijas, izšķīrusies atkāpties tikai divus mēnešus pirms 17.martā gaidāmajām vēlēšanām.

Saskaņā ar decembrī publiskoto parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojumu, laikā no 2013. līdz 2019.gadam par krāpšanos nepamatoti apsūdzēti tūkstošiem ģimeņu.

Pats Rite esot iebildis pret valdības atkāpšanos, norādot, ka pandēmijas laikā valsti nevar atstāt bez vadības.

Taču citas koalīcijā pārstāvētās partijas uzskatījušas, ka valdībai esot jāuzņemas atbildība par skandālu, kas, kā apgalvo mediji, skāris aptuveni 26 000 cilvēku.

Tomēr pēc kabineta atkāpšanās Ritem var uzticēt pagaidu valdības vadīšanu līdz vēlēšanām, kurās saskaņa ar aptaujām atkal, domājams, uzvarēs viņa vadītā labēji centriskā Tautas partija par brīvību un demokrātiju (VVD).

Spiediens uz valdību pieņēmās spēkā pēc tam, kad saistībā ar skandālu ceturtdien atkāpās opozīcijā esošās Darba partijas līderis Lodevijks Ašers, kas iepriekšējā Rites kabinetā ieņēma sociālo lietu ministra amatu.

Cietušie ceturtdien arī iesnieguši prasību tiesā pret trim esošajiem ministriem un diviem bijušajiem ministriem, tostarp pret Ašeru.

Valdība paziņojusi, ka katram cietušajam tiks izmaksāta vismaz 30 000 eiro liela kompensācija, taču tas arvien pieaugošo skandālu nav apklusinājis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās