foto: unsplash.com
Dzīve ledū: kā mūžu aizvada inuīti?
Pasaulē
2021. gada 14. janvāris, 14:56

Dzīve ledū: kā mūžu aizvada inuīti?

Jauns.lv

Mūžīgās ledus zemes Arktikas pamatiedzīvotāji dzīvo vienā tandēmā ar dabu, kā to darījuši viņu senči. Mūsdienās inuītu skaits pasaulē samazinājies līdz 100 tūkstošiem. Medības, sniegoti ceļi un dzīve skarbos dabas apstākļos - tikai dažas lietas, kas viņu dzīvi padara unikālu un citādāku nekā mums ierasts.   

Šie aukstuma rūdītie ļaudis apdzīvo četras teritorijas - Grenlandi, Kanādu, Aļasku un Sibīriju. Viņu interesantais dzīvesveids un kultūra aizrauj ne tikai zinātniekus un pētniekus, bet arī jebkuru, kurš ir ceļotkārs.

Svarīgi piebilst, ka, tagad, kad klimata pārmaiņu dēļ strauji kūst ledāji, tiek apdraudēts līdzsvars starp inuītu kopienām, zemi un dabu. Arī vairākas naftas ieguves vietas atrodas tieši ledājos, tā cilvēkiem attīstot pasauli pretēji dabas principiem. Tādējādi tas ietekmē ne tikai reģiona nākotni, bet arī viņu tradīcijas un pavisam citadāko dzīvesveidu."National Geographic", kas skatītājiem 17. janvārī piedāvās jaunu dokumentālo filmu "Pēdējais ledus", skaidro kā inuītu ikdienas dzīve atšķiras no mums ierastā.

Nākamā lapa: Senie un mūsdienīgie pārvietošanās veidi