Pasaulē
2021. gada 13. janvāris, 21:16

Indonēzija rīkosies pilnīgi pretēji - pirmos vakcinēs jaunos. Kāpēc?

Jauns.lv

Indonēzija ir izvērsusi masveida bezmaksas Covid-19 vakcinācijas programmu, lai apturētu vīrusa izplatīšanos un pēc iespējas ātrāk sāktu ekonomikas atveseļošanu, ziņo BBC.

Tomēr, atšķirībā no citām valstīm, Indonēzija nolēmusi vispirms vakcinēt gados jaunos cilvēkus.

Tā vietā, lai pirmajā vakcinācijas posmā uzreiz pēc mediķiem un citiem pirmajās frontes līnijās stāvošajiem potētu vecāka gadagājuma cilvēkus, Indonēzija vakcinēs strādājošos cilvēkus vecumā no 18 līdz 59 gadiem. 

59 gadus vecais Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo trešdien kļuva par pirmo vakcinēto cilvēku valstī. Savukārt 77 gadus vecajam viceprezidentam Marufam Amini vakcīnu nāksies uzgaidīt, jo viņš ir pārāk vecs.

foto: VIA REUTERS
Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo

Kāpēc šāda stratēģija?

Kā skaidro Indonēzijas profesors Amins Sebandrio, valdībai ieteikta šāda vakcinēšanas stratēģija, jo "ir lietderīgi par prioritāti noteikt darba ņēmēju imunizāciju".

"Mēs vēršamies pie tiem, kuri, iespējams, izplatīs vīrusu," viņš sacīja "BBC Indonesia".

Profesors uzskata, ka šī pieeja valstij ļaus visātrāk nodrošināt pūļa imunitāti. Tiek uzskatīts, ka koronavīrusa izplatības apturēšanai imūniem pret vīrusu jābūt aptuveni 60-70% pasaules iedzīvotāju. Tomēr jaunie un lipīgie vīrusa varianti raisa bažas, ka šis prognozētais rādītājs pieaugs.

Indonēzijā, kur dzīvo aptuveni 270 miljoni iedzīvotāju, starp Dienvidaustrumāzijas valstīm ir lielākais apstiprināto Covid-19 gadījumu skaits. Saskaņā ar valdības datiem aptuveni 80% inficēšanās gadījumu notiek darba vietās. Lai gan skolas un dažādas valsts iestādes ir slēgtas jau gandrīz gadu, valdība atlikusi stingru ierobežojumu noteikšanu, baidoties no pilnīgas ekonomikas sagrāves.

foto: AFP/Scanpix
Slimnīcu darbinieki saņem "SinoVac" vakcīnas

Šo stratēģiju slavē arī valsts Veselības ministrija, uzsverot, ka pirmie tiks vakcinēti cilvēki, kuru darbā novērojama mijiedarbība ar citiem, piemēram, taksometru vadītāji, policisti vai militārpersonas.

Kas notiks ar vecajiem ļaudīm?

Valdība norāda, ka pieņemtā stratēģija nodrošina zināmu aizsardzību arī vecāka gadagājuma cilvēkiem.

"Imunizējot strādājošos mājsaimniecības locekļus, viņi neievedīs vīrusu mājās, kur atrodas vecākie radi," stāsta Veselības ministrijas pārstāve Siti Nadia Tarmizi. "Tas ir papildu ieguvums - vakcinējot cilvēkus no 18 līdz 59 gadiem, mēs piedāvājam zināmu aizsardzību arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, ar kuriem viņi dzīvo," viņa teica.

Vai bailes no vakcīnas blakusefektiem?

Kā norāda BBC, daļēji var uzskatīt, ka Indonēzija ir pieņēmusi šādu unikālu vakcinācijas pieeju arī tāpēc, ka vakcīna, kas valstī galvenokārt tiks izmantota, nav izmēģināta uz gados vecākiem cilvēkiem.

Valsts lielā mērā paļaujas uz Ķīnas uzņēmuma "Sinovac" ražoto vakcīnu "CoronaVac". Trīs miljoni no 125 miljoniem solīto devu jau ir piegādāti un izplatīti veselības iestādēm visā valstī.

"Sinovac" piedāvāja valstīm veikt vakcīnas testus uz dažādām vecuma grupām, un Indonēzija izvēlējusies cilvēkus vecumā no 18 līdz 59 gadiem.

foto: VIA REUTERS
"CoronaVac" vakcīna

Vecāka gadagājuma cilvēki Indonēzijā tiks vakcinēti otrajā imunizācijas kārtā, izmantojot "Pfizer-BioNTech" un "AstraZeneca" vakcīnas.

Indonēzija apgalvo, ka "Sinovac" vakcīnas efektivitāte ir 65,3%, bet klīniskajos pētījumos Brazīlijā atklāts, ka tā ir 50,4% efektīva, liecina jaunākie rezultāti. "CoronaVac" trešās fāzes izmēģinājumi tika veikti uz cilvēkiem Brazīlijā, Indonēzijā un Turcijā.

Ķīnā šī vakcīna iedzīvotājiem, kuri atrodas augsta riska grupā, tiek izmantota jau kopš pagājušā gada jūlija.

Viena no "Sinovac" izstrādātās "CoronaVac" vakcīnas galvenajām priekšrocībām ir tā, ka to var uzglabāt standarta ledusskapī 2–8 grādu pēc Celsija temperatūrā. Tas nozīmē, ka tā ir daudz izdevīgāka jaunattīstības valstīm, kuras, iespējams, nespēs uzglabāt lielu daudzumu vakcīnu zemākā temperatūrā, piemēram, -70 grādos, ko pieprasa "Pfizer" vakcīna.

Ko par šo pieeju saka zinātnieki?

"Mēs nezinām, vai tas darbosies, un tas ir jāizvērtē," Indonēzijas eksperimentu komentēja Austrālijas Nacionālās universitātes infekcijas slimību profesors Pīters Kolinjons. Tomēr viņš norāda, ka ir lietderīgi pielāgot vakcinācijas programmu valsts apstākļiem.

"Ja jūs esat jaunattīstības valsts, es uzskatu, ka metode potēt strādājošos, kuri vīrusu izplata vairāk, ir saprātīga, jo jūs īsti nevarat likt cilvēkiem palikt mājās."

Kā norāda profesors, bagātās Rietumu valstis nedrīkst norādīt citām pasaules valstīm, kā rīkoties pareizāk. Viņaprāt, Indonēzijas pieeja "var būt pareizākā viņu valstij", un norādīja, ka globāli joprojām neviens nav īsti pārliecināts par to, kā rīkoties ir vispareizāk.

Indonēzijā līdz šim Covid-19 infekcija apstiprināta vairāk nekā 858 tūkstošiem cilvēku. Ar slimību miruši vairāk nekā 24 tūkstoši iedzīvotāju.