foto: REUTERS/SCANPIX
Džonsons nosoda Trampu par musināšanu uz nemieriem un vēlēšanu apšaubīšanu
Pasaulē
2021. gada 7. janvāris, 22:14

Džonsons nosoda Trampu par musināšanu uz nemieriem un vēlēšanu apšaubīšanu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien nosodīja ASV prezidentu Donaldu Trampu, savu neseno sabiedroto, šādu nostāju paužot pēc tam, kad Trampa atbalstītāji, reaģējot uz prezidenta musinošo atteikšanos atzīt ASV vēlēšanu rezultātus, Vašingtonā bija ielauzušies ASV Kapitolijā.

"Visu manu dzīvi Amerika reprezentējusi divas ļoti svarīgas lietas - brīvības ideju un demokrātijas ideju," preses konferencē, kas pamatā bija veltīta pandēmijas krīzei Lielbritānijā, sacīja premjers.

"Attiecībā uz to, ka viņš iedrošināja cilvēkus ieņemt Kapitoliju, un attiecībā uz to, ka prezidents konsekventi apšaubīja brīvo un godīgo vēlēšanu iznākumu, es uzskatu, ka tas bija pilnīgi aplami," uzsvēra Džonsons.

"Un es pilnībā nosodu cilvēku iedrošināšanu uzvesties apkaunojošā veidā, kā viņi to izdarīja Kapitolijā," viņš piebilda. "Un viss, ko es varu pateikt, ir, ka es esmu ļoti iepriecināts, ka jaunievēlētais prezidents [Džo Baidens] tagad ir pienācīgi apstiprināts un atbilstoši apstiprināts amatā un ka demokrātija ir ņēmusi virsroku."

Džonsons Eiropas līderu vidū bija pirmais, kas runāja ar Baidenu pēc viņa uzvaras novembra prezidenta vēlēšanās, neraugoties uz Baidena agrākajiem izteikumiem, ka Džonsons ir Trampa "fizisks un emocionāls klons".

Jau ziņots, ka ASV Kongress ceturtdien oficiāli apstiprināja demokrātu kandidāta Baidena uzvaru 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Līdz ar to bijušais viceprezidents Baidens 20.janvārī prezidenta amatā varēs nomainīt republikāni Trampu.

Kongresa sēde ieilga līdz vēlai nakts stundai, jo Trampa atbalstītāji trešdien iebruka Kongresa ēkā, tāpēc sēde bija jāpārtrauc.

Tramps apgalvo, ka vēlēšanas bijušas negodīgas un īstais uzvarētājs esot viņš, lai gan pierādījumu tam nav. Taču pēc tam, kad Kongress bija apstiprinājis vēlēšanu rezultātus, Tramps solīja, ka varas nodošana Baidenam būs mierīga.

ASV Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers ceturtdien sacīja, ka Tramps nekavējoties jāatstādina no amata par kūdīšanu uz dumpi Savienoto Valstu Kapitolijā.

"Tas, kas vakar notika ASV Kapitolijā, bija dumpis pret Savienotajām Valstīm, uz ko bija sakūdījis prezidents," sacīja Šūmers.

Kapitolijā notikušajās sadursmēs starp Trampa atbalstītājiem un policiju tika sašauta sieviete, kas vēlāk nomira slimnīcā. Mediji ziņo, ka tā bijusi pārliecināta Trampa atbalstītāja Ešlija Babita, kas 14 gadus dienējusi ASV gaisa spēkos.

Nekārtību laikā Kapitolijā miruši arī divi vīrieši un sieviete, kam radušās nopietnas veselības problēmas.

Sadursmēs ievainoti vismaz 14 policisti, no kuriem divi ievietoti slimnīcā. Viens policists guva smagus ievainojumus, kad tika ierauts protestētāju pūlī.

Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabalā no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 tika izsludināta komandantstunda.

Policija ziņoja, ka līdz plkst.21.20 pēc vietējā laika aizturēti 52 cilvēki: četri par šaujamieroču nēsāšanu bez atļaujas, viens par aizliegta ieroča nēsāšanu, 47 par komandantstundas pārkāpšanu un ielaušanos.