foto: REUTERS/SCANPIX
Afganistānas karavīri un policisti pametuši 200 kontrolpunktus
Drošības spēki atstāja bāzes, pametot aiz sevis ieročus un munīciju.
Pasaulē
2020. gada 30. decembris, 16:02

Afganistānas karavīri un policisti pametuši 200 kontrolpunktus

Jauns.lv / LETA

Afganistānas karavīri un policisti pēdējās nedēļās pametuši gandrīz 200 kontrolpunktus Kandahāras provincē, trešdien paziņojušas amatpersonas.

Vairākās vietās drošība spēki pametuši arī savus ieročus, kurus pēc tam savākuši talibi.

Kandahāras provinces gubernators Hajatulla Hajats un arī kāds vietējais deputāts ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka pamesti gandrīz 200 kontrolpunkti, un piebilda, ka komandieri tiks par to sodīti.

Savukārt Afganistānas Aizsardzības ministrija noliedz šīs ziņas un apgalvo, ka valdības spēki guvuši panākumus šajā reģionā.

Kopš oktobra Kandahāras provincē regulāri notiek valdības spēku un talibu sadursmes, lai gan karojušās puses ved miera sarunas.

"Afganistānas drošības spēki atkāpušies no 193 kontrolpunktiem un priekšposteņiem," atklāja Hajats, piebilstot, ka vairums virsnieku, kuri atstājuši novārtā savus pienākumus, ir atstādināti un nodoti tiesai.

Kāds Kandahāras deputāts un vietējais policists AFP apstiprināja gubernatora teikto.

"Drošības spēki atstāja bāzes, pametot aiz sevis ieročus un munīciju," sacīja deputāts.

Policists piebilda, ka lielākā daļa no tiem, kas pameta kontrolpunktus, bija karavīri, kuri atkāpās, neizšaujot nevienu lodi.

Viņš piebilda, ka šie ieroči tagad nonākuši talibu rokās.

Hajats notikušajā vaino informācijas nesaskaņošanu un policistu un karavīru trūkumu.

Kopš ASV un talibu vienošanās februārī talibu kaujinieki lielākoties atturējušies no lieliem uzbrukumiem pilsētās, bet gandrīz katru dienu uzbrūk Afganistānas drošības spēkiem laukos.

Miera sarunas starp Afganistānas valdību un talibiem, kas septembrī sākās Katarā, pašlaik ir pārtrauktas un atsāksies 5.janvārī.