foto: AFP/Scanpix
ES tērēs prāvus līdzekļus bēgļu atbalstam Turcijā
Bēgļi Turcijā
Pasaulē
2020. gada 23. decembris, 20:45

ES tērēs prāvus līdzekļus bēgļu atbalstam Turcijā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) plāno nākamā gada laikā tērēt vairākus simtus miljonus eiro palīdzībai bēgļiem, kas dzīvo Turcijā, trešdien pavēstīja Eiropas Komisija (EK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiek pagarināts darbības termiņš divām programmām. Viena no tām paredz skaidras naudas palīdzību bēgļiem pamatvajadzību nodrošināšanai, bet otra - līdzekļus bērnu izglītībai.

Programmu termiņš tiek pagarināts līdz 2022.gada sākumam, un tās izmaksās 485 miljonus eiro. Programmas nodrošina naudas līdzekļus 1,8 miljoniem bēgļu un atbalsta vairāk nekā 700 000 bērnu izglītību, norāda EK.

Programmas administrē Turcijas Sarkanais Pusmēness sadarbībā ar Sarkano Krustu un UNICEF. Nauda netiek tiešā ceļā piešķirta Turcijas valdībai.

Turcijā dzīvo teju četri miljoni bēgļu, un aptuveni 70% ir sievietes un bērni. Bēgļu lielākā daļa dzīvo ārpus migrantu nometnēm. Lai nepieļautu migrantu nelikumīgu iekļūšanu ES no Turcijas, Briselei nākas paļauties uz Ankaru.

Vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu 2015.gadā ieradās ES, pārpludinot Grieķiju un Itāliju un izraisot vienu no bloka smagākajām politiskajām krīzēm.