Pasaulē
2020. gada 18. decembris, 00:25

Zviedrijā jauns Covid-19 gadījumu rekords. Karalis: "Es domāju, ka esam izgāzušies"

Jauns.lv

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs paziņojis, ka valstij nav izdevies glābt dzīvības ar tās izvēlēto individuālo pieeju Covid-19 apkarošanai.

Zināms, ka Zviedrijā, atšķirībā no citām pasaules valstīm, ieviesti salīdzinoši viegli ierobežojumi, valdībai lūdzot katram iedzīvotājam ievērot pilsonisko pienākumu individuāli būt atbildīgam.

Ceturtdien, 17.decembrī, Zviedrijas veselības amatpersonas paziņoja, ka valstī reģistrēts jauns Covid-19 saslimstības rekords - diennakts laikā reģistrēts 8 881 jauns Covid-19 gadījums.

"Es domāju, ka esam izgāzušies. Mirušo skaits ir ļoti liels, un tas ir briesmīgi," televīzijā sacīja karalis. "Zviedrijas iedzīvotāji šajos grūtajos apstākļos ir ārkārtīgi cietuši. Iedomājaties par visiem tiem cilvēkiem, kuri nevarēja atvadīties no saviem mirušajiem ģimenes locekļiem. Tā ir ļoti smaga un traumatiska pieredze."

foto: TT NEWS AGENCY
Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs

Atbildot uz jautājumu, vai viņš pats nebaidās inficēties, 74 gadus vecais karalis sacīja, ka pēdējā laikā šīs domas uznāk arvien biežāk un biežāk.

Karaļa sacītajam piekrita arī Zviedrijas premjerministrs Stefans Levēns. "Faktu, ka tik daudzi cilvēki ir miruši, protams, jāuzskata par neveiksmi," ceturtdien žurnālistiem sacīja Levēns. Atsaucoties uz valdības stratēģiju, premjers piebilda, ka reālus secinājumus varēs veikt, kad pandēmija būs beigusies.

Zviedrijas statistikas pārvalde pirmdien pavēstījusi, ka novembrī kopumā reģistrēti 8066 nāves gadījumi, kas ir augstākais mirstības rādītājs, kāds valstī reģistrēts kopš tā dēvētās spāņu gripas pandēmijas pirmā gada. 1918.gada novembrī Zviedrijā tika reģistrēti 16 600 nāves gadījumi.

Pasaulē ir pauze, bet zviedri bauda dzīvi. Ainiņas Stokholmā marta beigās (2020. gads)

gallery icon
17

Infekcija strauji izplatījās zviedru mediķu vidū, un valdība bija spiesta ķerties pie stingrākiem ierobežojumiem, tostarp aizliedzot bāriem un restorāniem pēc plkst.22 tirgot alkoholu. Aizliegts arī sabiedriskās vietās pulcēties vairāk nekā astoņām personām.

Jauns.lv jau ziņoja, ka, ņemot vērā to, ka intensīvās terapijas nodaļas Stokholmā ir uz pārslodzes robežas, kā arī daudzi veselības aprūpes darbinieki, kas strādā ar Covid-19 slimniekiem, iesnieguši atlūgumus, varas iestādes lūgušas veselības aprūpes personālu no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Lai arī Zviedrija oficiāli nav lūgusi ārēju palīdzību, to piedāvājušas arī Somija un Norvēģija. "Mēs neesam saņēmuši oficiālu lūgumu pēc palīdzības, taču esam gatavi palīdzēt Zviedrijai," laikrakstam "Svenska Dagbladet" norādījusi Somijas Sociālo lietu un veselības ministrijas sekretāre Kirsi Varhila.

Ceturtdien ar Covid-19 mirušo skaits Zviedrijā pieauga līdz 7893, turklāt vairāk nekā 1900 ar Covid-19 saistītie nāves gadījumi reģistrēti vien kopš novembra. Ar slimību hospitalizēto cilvēku skaits pārsniedzis 2500.

Kopējais ar Covid-19 saslimušo skaits Zviedrijā pārsniedzis 357 tūkstošus, kas ir krietni vairāk nekā blakus esošajā Norvēģijā (42 tūkstoši) un Somijā (32 tūkstoši).