foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: Indonēzijā slēdz lidostu, jo vulkāns četru kilometru augstumā izsviež pelnus
Pasaulē
2020. gada 30. novembris, 10:58

VIDEO: Indonēzijā slēdz lidostu, jo vulkāns četru kilometru augstumā izsviež pelnus

Jauns.lv

Svētdien Indonēzijā izvirdis Levotolo vulkāns, četru kilometru augstumā debesīs izmetot milzu dūmu un pelnu mākoni. Drošības apsvērumu dēļ nācies slēgt lidostu, bet tuvējo ēku iedzīvotāji paši lēmuši evakuēties, ziņo "Al Jazeera".

Nav ziņu par vulkāna izvirduma dēļ gūtiem ievainojumiem vai postījumiem, bet varas iestādes paaugstinājušas vulkāna trauksmes statusu līdz otrajam augstākajam līmenim no četriem, brīdinot par iespējamu lavas plūsmu.

Uz laiku slēgta Vunopitu lidosta, jo no debesīm krituši vulkāniskie pelni. "Cilvēkiem ieteicams neveikt nekādas darbības 4 kilometru rādiusā no krātera," teikts Indonēzijas ģeoloģijas aģentūras paziņojumā. Indonēzijas Vulkanoloģijas un ģeoloģisko apdraudējumu mazināšanas centrs savā tīmekļa vietnē paziņojis, ka teritoriju ap vulkānu, iespējams, pārpludinās "karsti mākoņi, lavas straume, lavas lavīna un indīga gāze".

Iespaidīgais vulkāna izvirdums raisījis paniku vietējos iedzīvotājos. Aptuveni 2780 cilvēku no 26 ciemiem bēguši no mājām un meklējuši patvērumu. Par upuriem ziņu nav.

Indonēzijā ir gandrīz 130 aktīvo vulkānu, kas ir vairāk nekā jebkurā citā valstī. Viens no nesenākajiem vulkāna izvirdumiem ar traģiskām sekām notika 2018. gada beigās, kad vulkāna izvirdums izraisīja cunami Indonēzijas Zunda šaurumā, pēc kā bojā gāja vismaz 430 cilvēki.

Anak Krakatau: viens no postošākajiem vulkāniem cilvēces vēsturē

Krakatau ir vulkāns Zunda šaurumā starp Javas un Sumatras salām Indonēzijā.

gallery icon
25