foto: ekrānuzņēmums no video
Tuksnesī Jūtā atrod objektu, kāds redzēts tikai zinātniskās fantastikas filmā
Pasaulē
2020. gada 25. novembris, 12:09

Tuksnesī Jūtā atrod objektu, kāds redzēts tikai zinātniskās fantastikas filmā

Jauns.lv

Kanādas aitu skaitīšanas misijā Jūtas tuksnesī devusies cilvēku grupa no helikoptera kļuva par aculieciniekiem teju neticamajam - viņi tuksneša vidū ieraudzīja objektu, kas ticis apspēlēts 1968. gada zinātniskās fantastikas filmā, ziņo "Reuters".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Helikoptera pilots Brets Hačings atceras mirkli, kad viens no līdzbraucējiem pamanījis tuksnesī spīdīgu metāla monolītu. "Viņš teica - oho, oho, apgriezies, apgriezies atpakaļ, tur ir tā lieta, tā lieta, mums jādodas atpakaļ un jāapskata tā!" stāsta pilots.

Hačings nosēdinājis helikopteru nomaļā vietā un devās atradumu apskatīt, taču nespēja atrast nekādas "acīmredzamas norādes" par to, kā aptuveni 3,5 metrus augstais objekts tur nokļuvis. Lai pasargātu vietu no pēkšņa tūristu pieplūduma, precīza tā atrašanās vieta gan netiek atklāta.

Monolīts ir šķietami precīzs 1968.gada zinātniskās fantastikas filmas "2001: A Space Odyssey" apspēlētā objekta atveidojums. Filmā svešzemju radītais monolīts spēlē galveno lomu cilvēka evolūcijas procesā jeb attīstībā no pērtiķveidīgajiem. Nonākot pie monolīta, pērtiķi pēkšņi aptver to, ka kaulus var izmantot kā darbarīkus. Vēlāk filmā cilvēces atklātais monolīts noved pie mākslīgā intelekta sasniegumiem.

Pilots pieļauj, ka šo objektu tuksnesī uzstādījis kāds liels filmas fans. Vēl vīrietim prātā ienākusi doma, ka, iespējams, tā ir kāda NASA izvietota ierīce.

Jūtas Sabiedriskās drošības aviācijas biroja departaments pagājušajā nedēļā paziņoja, ka par atrasto objektu ir uzsākta papildu izmeklēšana. "Ir pretlikumīgi bez atļaujas uzstādīt instalācijas vai mākslas objektus federāli pārvaldītās teritorijās neatkarīgi no planētas, no kuras nākat," teikts departamenta paziņojumā.

Tēmas