foto: ekrānuzņēmums no video
Žurnālistei, kura gada sākumā ziņoja par Covid-19 uzliesmojumu Uhaņā, draud piecu gadu cietumsods
Žurnāliste Žanga Žana
Pasaulē
2020. gada 17. novembris, 04:25

Žurnālistei, kura gada sākumā ziņoja par Covid-19 uzliesmojumu Uhaņā, draud piecu gadu cietumsods

Jauns.lv

37 gadus vecajai Ķīnas pilsonei, žurnālistei un bijušajai advokātei Žangai Žanai draud piecu gadu cietumsods par it kā nepatiesu ziņu izplatīšanu. Viņa tika arestēta maijā un kopš tā laika atrodas apcietinājumā Šanhajā, ziņo "The Guardian".

Žurnāliste Uhaņā ieradās februāra sākumā un veidoja dažāda veida publikācijas par to, kā rit dzīve pandēmijas skartajā pilsētā. Tostarp viņa intervēja vietējos uzņēmējus, kuru bizness bija smagi cietis, kā arī cilvēkus, kuri pandēmijas dēļ bija palikuši bez darba.

Ķīnā slēdz koronovīrusa krīzes centrā esošo Uhaņu

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa ...

gallery icon
24

Žana tiek apsūdzēta par publisku "strīdu un nemiera celšanu". Šo apsūdzību Ķīnā bieži izvirza dažādiem kritiķiem un aktīvistiem, pēc tam, kad par viņiem tiek saņemtas sūdzības dažādos sociālajos tīklos un straumēšanas vietnēs.

Pirmdien publiskotajā apsūdzības rakstā teikts, ka Žana ir nosūtījusi "nepatiesu informāciju ar teksta, video un citu plašsaziņas līdzekļu starpniecību, izmantojot tādas interneta vietnes kā "WeChat", "Twitter" un "YouTube"".

"Viņa arī pieņēma intervijas no ārvalstu plašsaziņas līdzekļiem "Free Radio Asia" un "Epoch Times", un ļaunprātīgi spekulēja par Uhaņas Covid-19 epidēmiju," teikts paziņojumā. Viņai ieteiktais sods ir no četriem līdz pieciem gadiem cietumā. Pati žurnāliste savu vainu neatzīst.

Uhaņā notiek masu testēšana uz Covid-19

Kopš 12.maija, kad Uhaņā tika nolemts uzsākt visu 11 miljonu iedzīvotāju testēšanu uz Covid-19, izdevies iegūt jau vairāk nekā 3 ...

gallery icon
39

Cilvēki steidzas pamest tikko atvērto Uhaņu

Uhaņa, kur decembrī sākās koronavīrusa uzliesmojums, trešdien beidzot atvērta un cilvēkiem atļauts atstāt pilsētu, ja viņi ir veseli, paziņojušas Ķīnas ...

gallery icon
34

Nevalstiskā organizācija "Ķīnas cilvēktiesību aizstāvji" norāda, ka Žanas ziņojumos bija ietvertas ziņas par "citu neatkarīgu reportieru aizturēšanu un uzmākšanos Covid-19 upuru ģimenēm, kuri gribēja saukt pie atbildības vīrusa epicentru".

Daži no Žangas Žanas videomateriāliem:

Saskaņā ar "Radio Free Asia" teikto, Žana kopš septembra ir izsludinājusi bada streiku, un viens no viņas advokātiem atsaukts no lietas izskatīšanas. Nesenais paziņojums par iespējamo soda piemērošanu izplatīts pēc tam, kad cilvēktiesību organizācijas un sievietes vecāki sāka uztraukties par aizturētās žurnālistes veselību, jo kopš bada streika pieteikšanas jaunu ziņu par viņu nebija.

Žanga Žana jau iepriekš aizturēta, sakarā ar "nemiera celšanu". Tas noticis 2018. un 2019.gadā, kad viņa paudusi atbalstu Honkongas aktīvistiem. Sieviete toreiz aizturēta ilgāk par diviem mēnešiem un bijusi spiesta iziet psihiatrisko pārbaudi.

Viņa ir viena no daudziem žurnālistiem, kuri šogad tikuši arestēti pēc došanās uz Ķīnas pilsētu Uhaņu, lai ziņotu par vīrusa uzliesmojumu. Daži pat mistiski pazuduši.

Cilvēktiesību un tiesiskās aizsardzības grupām ir lielas un ilgstošas ​​bažas par Ķīnas dramatiski necaurspīdīgo tieslietu sistēmu, kurā bieži vien atbildētājiem tiek liegta pilnīga juridiskā palīdzība.