foto: REUTERS/SCANPIX
NASA zonde noslaucīs putekļus asteroīdam
Tā NASA mākslinieks iztēlojies zondes pietuvošanos asteroīdam. Saskarsme ilgs piecas līdz desmit sekundes.
Pasaulē
2020. gada 18. oktobris, 04:44

NASA zonde noslaucīs putekļus asteroīdam

Kas Jauns Avīze

Pēc četru gadu ceļojuma ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde OSIRIS-REx 20. oktobrī nosēdīsies uz asteroīda Bennu, kur paredzēts iegūt akmeņu un putekļu paraugus un pēc tam tos nogādāt uz Zemi.

Zonde startēja 2016. gadā, uzsākot septiņu gadu misiju Saules sistēmas pirmsākumu izpētei. Projekta direktora vietnieks Maiks Moro teic, ka zonde ar asteroīda virsmu būs saskarsmē tikai aptuveni piecas līdz desmit sekundes un tai jāsavāc vismaz 60 grami materiālu. OSIRIS-REx uz Zemes atgriezīsies 2023. gadā.

Bennu ir Zemei tuvs asteroīds apmēram 490 metru diametrā.  Tas izraudzīts izpētei no apmēram 500 000 asteroīdu Saules sistēmā tāpēc, ka riņķo orbītā tuvu Zemes trajektorijai ap Sauli, tā lielums ir piemērots zinātniskai izpētei un ir viens no vecākajiem NASA zināmajiem asteroīdiem.

foto: AP/Scanpix
NASA uzskata Bennu par vienu no bīstamākajiem zināmajiem asteroīdiem.

Bennu atklāts 1999. gadā. NASA to uzskata arī par vienu no bīstamākajiem zināmajiem asteroīdiem, jo 2135. gadā tas var bīstami pietuvoties Zemei.

Sadursmes varbūtība ir 1:2700. Ja tas notiktu, trieciens būtu apmēram 80 000 reižu spēcīgāks par atombumbu, kas Otrā pasaules kara beigās sagrāva Hirosimu Japānā.