foto: PA/Scanpix
Lielbritānija atsauc vēstnieci no Baltkrievijas
Pasaulē
2020. gada 10. oktobris, 18:46

Lielbritānija atsauc vēstnieci no Baltkrievijas

Jauns.lv / LETA

Turpinot pieaugt starptautiskajam spiedienam pret autoritāro Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašanko, Lielbritānija sestdien no Minskas atsaukusi savu vēstnieci Žaklīnu Pērkinsu.

Kā skaidroja Lielbritānijas ārlietu ministrs Domeniks Rābs, lēmums par vēstnieces atsaukšanu pieņemts, protestējot pret Baltkrievijas varasiestāžu prasību, lai no Minskas tiktu atsaukti Polijas un Lietuvas diplomātisko misiju vadītāji un samazināts vēstniecību darbinieku skaits.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievija pavēstīja, ka atsauc vēstniekus no šīm divām valstīm.

No  Baltkrievijas galvaspilsētas vēstniekus atsaukušas vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis, arī Bulgārija, Čehija, Slovākija, Polija, Lietuva, Latvija, Igaunija un Rumānija.

"Radio Brīvība" baltkrievu redakcija vēstīja, ka sestdienas rītā Minskā bija palikuši tikai divu ES valstu - Austrijas un Itālijas - diplomātisko misiju vadītāji. 

Kā ziņots, Baltkrievijā jau divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.