foto: AFP/Scanpix
Lietuva turpina cīnīties pret Astravjecas atomelektrostacijas iedarbināšanu novembrī
Pasaulē
2020. gada 6. oktobris, 18:23

Lietuva turpina cīnīties pret Astravjecas atomelektrostacijas iedarbināšanu novembrī

Jauns.lv / LETA

Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns aicinājis Eiropas Komisiju darīt visu iespējamo, lai panāktu, ka Baltkrievija atliek 7.novembrī paredzēto Astravjecas atomelektrostacijas (AES) iedarbināšanu.

Kā viņš uzsvēris vēstulē Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārei Kadri Simsonei, Minska tikai formāli cenšas parādīt, ka īstenojusi ES stresa testu rekomendācijas, un vienlaikus steidzina gatavošanos spēkstacijas iedarbināšanai.

Ministrs norādījis, ka Eiropas Kodoldrošības regulatoru grupa (ENSREG) savu pārskatu par situāciju Baltkrievijā publiskos tikai janvārī.

Ieskats Astravjecas atomelektrostacijā

Netālu no Astravjecas top Baltkrievijā pirmā atomelektrostacija. Tās pirmajā reaktorā uzsākta degvielas ielādēšana.

gallery icon
7

"Baltkrievija plāno iedarbināt atomelektrostaciju, lai gan nav izpildījusi ES stresa testu rekomendācijas un to izpildi atlikusi uz nenoteiktu laiku, kas būtībā nozīmē ES stresa testu procesa noliegumu un ES politiskās līdera lomas reģionā noniecināšanu," teikts viņa paziņojumā.

Jautājumu par Astravjecas AES drošību Vaičūns izvirzījis arī otrdien attālināti sarīkotajā ES enerģētikas ministru apspriedē.

Baltkrievija paziņojusi, ka netālu no Lietuvas robežas uzceltā Astravjecas AES 7.novembrī sāks ražot elektroenerģiju. Tikmēr Baltijas valstis cenšas galīgi saskaņot instrumentus, kas ļautu boikotēt Baltkrievijas elektroenerģijas importu, kolīdz spēkstacija tiktu iedarbināta.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.