foto: EPA/Scanpix
Čehija un Slovākija izsludinās ārkārtējo stāvokli Covid-19 dēļ
Pasaulē
2020. gada 29. septembris, 07:39

Čehija un Slovākija izsludinās ārkārtējo stāvokli Covid-19 dēļ

Jauns.lv / LETA

Čehija un Slovākija plāno šonedēļ izsludināt ārkārtējo stāvokli cīņai pret Covid-19 pandēmiju, pirmdien paziņoja abu valstu premjerministri pēc jaunā koronavīrusa gadījumu skaita krasa kāpuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čehijas premjers Andrejs Babišs pavēstīja telekanālam "Nova", ka viņš paredz ārkārtējā stāvokļa apstiprināšanu valdības ārkārtas sēdē trešdien, bet nesniedza sīkākas detaļas par to, kāda rakstura ierobežojumus tas ietvertu.

Čehijā, kur dzīvo 10,7 miljoni cilvēku, pēdējās dienās ir rekordstrauji pieaudzis apstiprināto inficēšanās ar Covid-19 gadījumu skaits, sasniedzot 65 313. No šiem gadījumiem 615 bijuši ar letālu iznākumu.

Slovākijas premjers Igors Matovičs pēc savas valsts krīžu pārvaldības komandas sanāksmes sacīja, ka "ārkārtīgi nopietnā" situācija prasa "ļoti drosmīgus lēmumus".

Ir gaidāms, ka arī Slovākijas valdība trešdien apstiprinās ārkārtējo stāvokli. Tā būs otrā reize, kad Slovākijā tas ieviests cīņai pret jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Ārkārtējā stāvokļa ietvaros ir paredzēts no 1.oktobra aizliegt visus sporta un kultūras pasākumus, kā arī dievkalpojumus. Kāzas un bēres būs atļautas tikai tad, ja visi dalībnieki varēs pierādīt, ka viņiem ir bijis negatīvs Covid-19 tests.

Restorāni, bāri un kafejnīcas tiks slēgti plkst.22. Ja cilvēki, kas dzīvo dažādās mājsaimniecībās, iekštelpās pietuvosies viens otram tuvāk par diviem metriem, viņiem būs jāvalkā maskas. Masku valkāšana jau ir obligāta publiskās iekštelpās Slovākijā.

Slovākijā, kur ir 5,4 miljoni iedzīvotāju, kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti 9343 inficēšanās gadījumi, no kuriem 44 beigušies letāli. Piektdien vienas dienas jauno inficēšanās gadījumu skaits bija 552, kas ir jauns rekords.