foto: NoKu/Facebook
Dzīres mēra laikos Tallinas krogos jeb "otrā Uhaņa" igauņu mazpilsētā nebija mācība
Tā izskatījās Tallinas vecpilsētas krogā "NoKu" pirms pandēmijas, un līdzīgi izskatās arī tagad.
Pasaulē
2020. gada 27. septembris, 07:28

Dzīres mēra laikos Tallinas krogos jeb "otrā Uhaņa" igauņu mazpilsētā nebija mācība

Kas Jauns Avīze

Laikā, kad daudzās valstīs, arī Igaunijā, sākas pandēmijas otrais vilnis, Tallinas krogos jautrība kūsā – gluži kā teicienā par dzīrēm mēra laikos.

Tikai nedēļas nogalē, 19. un 20. septembrī, Igaunijā reģistrēti 111 jauni koronavīrusa inficētie un 49 no tiem Tallinā. Veselības departaments iesaka atturēties no ballītēm, viesībām un citām līdzīgām izklaidēm, ievērot distanci, izvairīties no ļaužu pilnām dienām.

Jautrība kūsā pāri malām

Spriežot pēc izdevuma "Postimees" reportāžas, šis uzsaukums nav sadzirdēts. "Lore Bistro Noblesnera" ostā Tallinā piektdienas vakarā bijuši aizņemti gandrīz visi galdi, publika – lielākoties virs 30 un vecāki. “Par distances ievērošanu nav ne runas,” raksta "Postimees". Tiesa gan, ierobežojumi liedz turpināt darbu naktīs.

Arī Baltijā lielākās amatnieku jeb craft alus darītavas "Põhjala" krogs bijis pilns, kaut arī te vietas pietiek, apmeklētāji blīvējušies cits pie cita, jautrībai kūsājot pāri malām. Tāda pati aina novērota studentu iecienītajā bārā Tops, vienīgā atšķirība – šeit darbinieki valkā aizsargmaskas.

Turpretim vecpilsētas krogos bijis diezgan tukšs, līdz pulksten 22.45 "Postimees" pamanījis ārzemju studentu baru dodamies uz bāru "NoKu". Procesijas vadītāja – jauniete no Dienvideiropas, kura par vīrusu neuztraucas: “Mēs tiksim galā. Kopumā ir ļoti labi, ka vēl var iet uz krogiem.”

Paspēt līdz 23

Tiesa, jāņem vērā, ka darba laiks atļauts tikai līdz plkst. 23. Krogā "Laboratorium" īsi pirms tam bārmenis uzsauc: “Last call, kurš vēl grib iedzert, palikušas pēdējās minūtes,” un pie letes sākas drūzma.

"Postimees" fotogrāfs grib pasūtīt bezalkoholisko alu un paliek gribot – bārmenis paskaidro, ka vispirms apkalpos grādīgo dzērienu pircējus, bet viņu pēc tam. Tikmēr klienti pie letes skaita kā sagaidot jauno gadu: “Desmit, deviņi, astoņi...” Daudzi pērk uzreiz vairākus dzērienus. Salīdzinājumam – Latvijā restorāni, krogi un kafejnīcas pašlaik var strādāt un arī alkoholu pārdot līdz diviem naktī (naktsklubiem gan darbalaiks atļauts tikai līdz pusnaktij).

Somijā rosina naktīs ieviest sauso likumu

No 26. septembra Igaunijā alkoholu nedrīkst pārdot no pusnakts, tātad krodzinieki un grādīgā cienītāji iegūst papildu stundu. Aizliegums būs spēkā līdz 24. oktobrim, un nedēļu pirms tam valdība izvērtēs, vai to pagarināt.

Bāri un restorāni daudzos gadījumos ir galvenais koronavīrusa infekcijas uzliesmojuma avots, norāda Helsinku un Ūsimā medicīnas apgabala diagnostikas nodaļas direktors Lase Lehtonens.

Viņš iesaka pēc Igaunijas parauga aizliegt grādīgo dzērienu tirdzniecību naktīs. Inficēto vidū ir daudz gados jaunu cilvēku, kas devušies izklaidēties un pēc tam var aplipināt savas vecmāmiņas un vectēvus.

Otra Uhaņa mazpilsētas krogā

Šo izklaižu lomu infekcijas izplatībā apstiprina pieredze ar krogu "Johvi Kelder" (tulkojumā – Jehvi pagrabs) Igaunijas ziemeļaustrumu mazpilsētā Jehvi. Šeit augustā inficējās vairāk nekā 70 cilvēku, lielākā daļa bija degslānekļa šahtas darbinieki, saslima arī vismaz četri vietējās pamatskolas skolotāji, vairākiem simtiem vietējo bija jāveic Covid-19 testi.

Jehvi ir tikai apmēram 12 500 iedzīvotāju, interneta asprāši bāru nodēvēja par otro Uhaņu. Infekcijas avots bija viens vienīgs apmeklētājs, kurš nenojauta, ka nēsā vīrusu. Arī Rīgā jūlijā vairāki cilvēki saslima pēc uzdzīves kopīgā kompānijā restorānos.