foto: AFP/Scanpix
VIDEO: Japānu sasniegusi postošā viesuļvētra "Haishen"
Viļņi pie Makurazaki pilsētas Kagošimas prefektūrā.
Pasaulē
2020. gada 6. septembris, 11:57

VIDEO: Japānu sasniegusi postošā viesuļvētra "Haishen"

Jauns.lv / LETA

apānas dienvidu salām svētdien tuvojas spēcīga viesuļvētra "Haishen", gatavojoties kurai 1,67 miljoniem cilvēku dots rīkojums evakuēties un atcelti simtiem avioreisu.

Kjusju salā varasiestādes devušas rīkojumu evakuēties 1,67 miljoniem cilvēku, tostarp 730 000 cilvēku Kumamoto un 246 000 cilvēku Kagošimā, ziņo mediji.

Tuvojošās viesuļvētras dēļ svētdien atcelti 557 avioreisi un pirmdien atcelti 555 lidojumi. Ierobežota arī vilcienu satiksme, ziņoja raidorganizācija NHK.

Vētras ietekme jau jūtama Kjusju un Okinavas salās, kur bez elektroapgādes palikušas gandrīz 40 000 mājsaimniecību.

"Haishen" ir otrā viesuļvētra, kas nedēļas laikā skārusi Japānu, un meteorologi brīdina, ka tā var izvērsties par ļoti postošu vētru.

foto: AFP/Scanpix
Viļņi pie Makurazaki pilsētas Kagošimas prefektūrā.

Japānas Meteoroloģijas aģentūras pārstāvis šorīt aicināja vietējos iedzīvotājus saglabāt maksimālu modrību un laikus evakuēties.

Armijas helikopteri jau evakuējuši no mazākām salām uz Kagošimu aptuveni 200 grūtnieces un vecākus cilvēkus.

Plkst.11 pēc Latvijas laika viesuļvētras centrs atradās aptuveni 70 kilometrus uz rietumiem, dienvidrietumiem no Jakušimas salas un virzījās uz ziemeļiem, vēja brāzmām sasniedzot ātrumu 216 kilometrus stundā (60 metrus sekundē), ziņoja meteorologi.

Kjusju salā meteorologi pirmdien prognozē līdz 600 milimetriem lielus nokrišņus un līdz 400 milimetriem lielus nokrišņus Šikoku salā. Viesuļvētra var izraisīt arī plūdus.

Pirms pāris dienām Kjusju un Okinavas salām garām pavirzījās viesuļvētra "Maysak". Japānā vētrā cieta vairāki desmiti cilvēku un jūrā apgāzās kuģis ar 43 apkalpes locekļiem un 5800 liellopiem.

Divi kuģa apkalpes locekļi no Filipīnām tika izglābti un tika atrasts viens līķis. Pārējie apkalpes locekļi pazuda jūrā.

Tēmas