Pasaulē
2020. gada 5. septembris, 07:09

Vācijā par atrašanos sabiedriskās vietās bez maskas 50 eiro sods

Kas Jauns Avīze

Visā Vācijā, izņemot vienu reģionu, ieviests 50 eiro naudas sods par maskas nevalkāšanu sabiedriskās vietās (sabiedriskajā transportā, veikalos un citās cilvēku pulcēšanās vietās iekštelpās). Obligāta masku valkāšana vairākos Vācijas reģionos attiecas arī uz skolēniem skolās. Kanclere Angela Merkele norāda, ka pēdējos mēnešos inficēšanās ar Covid-19 atkal pieaug.

Pārrunās ar 16 federālo zemju vadītājiem nolemts visur, izņemot Saksiju-Anhalti, ieviest minēto sodu. Valdība arī pagarinājusi līdz 14. septembrim ieteikumu neizbraukt ārpus Eiropas Savienības, brīdinājums attiecas uz teju 160 valstīm, tostarp arī Lielbritāniju.
Tas nozīmē, ka pēc atgriešanās no šīm valstīm būs jāveic koronavīrusa tests vai jāuzrāda svaiga izziņa par negatīvām analīzēm. Līdz rezultātu saņemšanai būs jāievēro pašizolācija. Līdzīgi Latvijai pašlaik liela daļa inficēšanās gadījumu ir imports no ārzemēm.

foto: imago images/Christian Spicker/Scanpix
Ne visiem rūp citu un pašu veselība – Vācijā ir noritējušas demonstrācijas pret epidemioloģisko drošību, un vīrusa noliedzēji gaida, ka viņus atbrīvos Tramps ar Putinu.

Masku valkāšana atkal ir obligāta visā Parīzē, dažas dienas iepriekš tāda prasība noteikta arī Marseļā un citviet Francijā, kur inficēšanās līkne atsākusi iet uz augšu. Turklāt palielinās hospitalizēto un intensīvās aprūpes nodaļās uzņemto pacientu skaits – no 500 līdz 800 nedēļā.

Premjerministrs Žans Kastekss aicina regulāri mazgāt rokas, valkāt maskas, ievērot distancēšanos. Ar vairāk nekā 5400 jauniem Covid-19 gadījumiem 27. augustā Francija izvirzījās pirmajā vietā Eiropā.

Tikmēr  Ungārija, bažījoties par jaunu Covid-19 uzliesmojumu, no septembra uz mēnesi slēgusi robežu ārvalstniekiem. Ungārijas pilsoņiem atļauts atgriezties no ārzemēm, ja viņi uzrāda divus nesen veiktus negatīvus Covid-19 testus vai piekrīt 14 dienas ilgai pašizolācijai.