foto: unsplash.com
Lētos Ķīnā ražotos viedtālruņos atklāj vīrusus, kas izzog naudu cilvēkiem Āfrikā
Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 13:33

Lētos Ķīnā ražotos viedtālruņos atklāj vīrusus, kas izzog naudu cilvēkiem Āfrikā

Jauns.lv

Āfrikā vairākos tūkstošos Ķīnā ražotu mobilo telefonu atrastas ļaunprogrammatūras, kas bez lietotāju atļaujas veic abonēšanas pierakstu dažādās lietotnēs, tādējādi slepus izkrāpjot telefona īpašniekam naudu, ziņo BBC.

Kā stāsta kāds Dienvidāfrikas iedzīvotājs, kurš iegādājies Ķīnā ražoto "Tecno" viedtālruni, viņu piesaistījis telefona izskats un funkcionalitāte, kā arī neticami lētā cena - vien aptuveni 25 eiro.

Lai arī vīrietis iepriekš devis priekšroku "Samsung" telefoniem, viņš nolēmis izmēģināt "Tecno" modeli. Kopš sava pirmā viedtālruņa izlaišanas 2014. gadā, "Tecno" kļuvis par Āfrikā pieprasītāko zīmolu, pārspējot ilggadējos tirgus līderus "Samsung" un "Nokia".

41 gadu vecais bezdarbnieks ar laiku novēroja, ka telefons nestrādā kā vajadzētu, un kļuva neapmierināts ar savu "Tecno W2". Uznirstošās reklāmas pārtrauca viņa zvanus un sarakstes. No rīta uz telefonu pienākuši dažādi ziņojumi par apmaksātiem lietotņu abonēšanas pakalpojumiem, kuriem vīrietis nekad nebija pieteicies.

"Tas man izmaksāja ļoti dārgi, es pat pārstāju pasūtīt mobilos datus, jo nesapratu, kā tie tiek iztērēti," atklāj apkrāptais Dienvidāfrikas iedzīvotājs.

Pēc izmeklēšanas secināts, ka vīrieša telefons bija inficēts ar "xHelper" un "Triada" - ļaunprogrammatūrām, kas slepeni lejupielādēja lietotnes un bez lietotāja ziņas veica maksas pakalpojumu abonēšanu.

Iestrādātais ļaunprogrammatūras kods pēc tālākas izmeklēšanas atrasts vēl 53 000 "Tecno" viedtālruņu, kas pārdoti Etiopijā, Kamerūnā, Ēģiptē, Ganā, Mjanmā un Dienvidāfrikā. Telefonu ražotājs "Transsion" pavēstījis, ka neko par vīrusiem nav zinājis, tie uzstādīti bez uzņēmuma ziņas. Kompānijas pārstāvis sacīja, ka "Transsion" nav guvis nekādu labumu no ļaunprogrammatūras un atteicās pateikt, cik tālruņu ir inficēti.

Tikmēr firma "Tecno Mobile" paziņojusi, ka šī problēma ir konstatēta jau 2018.gada martā un esot jau globāli atrisināta. Pašreizējie klienti, kuri saskaras ar šāda veida problēmām, tiek aicināti vērsties pie "Tecno" klientu apkalpošanas atbalsta dienesta.

Krāpšanas apkarošanas firma "Upstrem" atklāj, ka kopumā aizdomīgas darbības atklātas pat vairāk nekā 200 000 "Tecno" mobilo telefonu.