foto: AFP/Scanpix
Baidens atbalsta jaunu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu Baltkrievijā
"ASV jāatbalsta Svetlanas Tihanovskas aicinājums sarīkot jaunas vēlēšanas," uzsvēra Baidens.
Pasaulē
2020. gada 20. augusts, 09:37

Baidens atbalsta jaunu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu Baltkrievijā

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta amata kandidāts no Demokrātu partijas Džo Baidens paudis atbalstu Baltkrievijas opozīcijas kandidātes prezidenta vēlēšanās Svetlanas Tihanovskas aicinājumam sarīkot jaunas vēlēšanas.

"Drosmīgie Baltkrievijas pilsoņi demonstrē, ka viņu balsis neapklusinās iebiedēšana vai spīdzināšana,"  tviterī ierakstījis Baidens.

"ASV jāatbalsta Svetlanas Tihanovskas aicinājums sarīkot jaunas vēlēšanas," viņš uzsvēris.

"Krievijai ir jāpasaka, lai tā neiejaucas. Runa nav par ģeopolitiku, bet par tiesībām izvēlēties savus līderus," piebildis Baidens.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska, kas pieprasījusi sarīkot jaunas vēlēšanas. Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc Eiropas Savienības samita paziņoja, ka ES valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.