Pēc traģiskās aviokatastrofas Pakistānā pret nelaimi nodrošinās... lidostā upurējot melnu kazu. FOTO
Kazas upurēšana notika valsts lielākajā lidostā galvaspilsētā.
Pasaulē
2016. gada 19. decembris, 14:00

Pēc traģiskās aviokatastrofas Pakistānā pret nelaimi nodrošinās... lidostā upurējot melnu kazu. FOTO

Jauns.lv

Nesen katastrofu piedzīvojušās "Pakistan International Airways" (PIA) kompānijas oficiālie pārstāvji pirms lidmašīnas "ATR" reisa Islamabada-Multāna lidostā "nodrošinājās" pret veiksmīgu lidojumu - upurēja melnu kazu. 

Pēc tam, kad "ATR" lidmašīna avarēja kalnos ceļā no Čitralas uz Islamabadu, laupot 47 cilvēku dzīvības, aviokompānija apturēja visus lidojumus ar šī tipa lidmašīnām. Pēc tam, kad gaisa kuģu tehniskais stāvoklis ticis pārbaudīts, galvenais inženieris esot devis padomu - upurēt melnu kazu. 

Šķiet, šis padoms bijis vietā, jo lidmašīna veiksmīgi skārusi skrejceļu galamērķī. Tiesa gan, pat stingri reliģiskajā un māņticību mocītajā Pakistānā šis dīvainais solis uzņemts ar neizpratni un humoru, sakot, ka Pakistāna, kurā nacionālais sporta veids ir krikets, būtu uzvarējusi pēdējā mačā, ja pirms tam būtu upurēta kaza. 

"Oficiālie pārstāvji svētdien izrādīja pateicības žestu un upurēja kazu, kad ATR lidmašīna atsāka lidojumus," vietējiem medijiem paskaidroja PIA pārstāvji, sakot, ka šis lēmums nav ticis pieņemts augstākās vadības līmenī.

Melnas kazas upurēšana Pakistānā ir māņticīgs rituāls, ko nereti izpilda, lai atvairītu ļaunumu. 

Avoti valsts aviācijas nozarē medijiem skaidrojuši, ka upurēšana pirms lidojumiem valstī nebūt nav nekas jauns, to darot arī privātās aviokompānijas. 

"Bet šī [upurēšana] tika īstenota neprātīgā veidā. Kad tu noslaktē dzīvnieku lielas lidostas vidū blakus lidmašīnai, ir skaidrs, ka tas piesaistīts uzmanību," sacīja Pakistānās Starptautisko aviokompāniju pilotu asociācijā. 

Jānorāda, ka šis solis izsaucis ne tikai uzjautrināšanos, bet arī lielas bažas par pašu aviokompānijas pārstāvju pārliecību par lidaparātu drošumu. "Kad darbinieki meklē augstāko spēku palīdzību, tātad kaut kas nav kārtībā, un tas ir jālabo," teikts asociācijā. 

Šis gadījums izpelnījās arī plašu ievērību kaimiņu Indijā, ar kuru Pakistānai ir izteikti naidīgas attiecības - indieši pārmet pakistāņiem tumsonību un primitīvu uzvedību. 

Jau vēstīts, ka decembra sākumā Pakistānā no radariem pazuda PIA lidmašīna ar 47 cilvēkiem uz klāja. Lidmašīnā atradās arī divi Austrijas pilsoņi un viens Ķīnas pilsonis, kuri šajā valstī bija ieradušies komandējumā. 

Īpaši lielas sēras iedzīvotāju vidū izraisīja fakts, ka dzīvību zaudēja arī kādreizējais popzvaigzne, aktieris un TV raidījumu vadītājs Džunaīds Džamšeds, kurš pēdējā laikā bija plaši pazīstams kā garīgā ceļa gājējs un islāma sludinātājs. 

Jāsaka gan, ka aviokatastrofas Pakistānā nav nekas neierasts un tās drošības standarti nereti tiek kritizēti. Pēdējā traģiskā pasažieru lidmašīnas katastrofa notika 2010.gadā pie Islamabadas - tobrīd dzīvību zaudēja 152 cilvēki.   


Kasjauns.lv/Foto: AP, AFP, Reuters/LETA/Scanpix, Twitter