foto: Valery Sharifulin/TASS
Lukašenko ieradies steigā rīkotajā atbalsta mītiņā un uzrunājis sanākušos
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko
Pasaulē
2020. gada 16. augusts, 14:35

Lukašenko ieradies steigā rīkotajā atbalsta mītiņā un uzrunājis sanākušos

Jauns.lv / LETA

Minskā svētdien notiek mītiņš Aleksandra Lukašenko atbalstam, uz kuru piespiedu kārtā jāierodas cilvēkiem no visas Baltkrievijas.

Kā vēsta Baltkrievijas mediji, Lukašenko atbalsta mītiņā pie valdības nama sapulcējušies aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Mītiņa dalībnieki tur oficiālo sarkani-zaļo simboliku un skandē saukļus "Pa batjku", "Par Baltkrieviju".

Lukašenko atbalsta mītiņš Minskā

Minskā svētdien paredzēts mītiņš Aleksandra Lukašenko atbalstam, uz kuru piespiedu kārtā jāierodas cilvēkiem no visas Baltkrievijas. Prasība doties uz Minsku ...

gallery icon
22

Uzrunāt mītiņa dalībniekus ieradies arī Lukašenko.

"Dārgie draugi, es jūs pasaucu šeit ne tāpēc, lai jūs mani aizsargātu, lai arī ne bez tā. Jūs atbraucāt šeit, lai pirmo reizi ceturdaļgadsimtā mēs varētu aizsargāt savu valsti, savas ģimenes, savas māsas, savas sievas un bērnus," paziņoja Lukašenko.

Baltkrievijai nevajag aizjūras valdības, bet gan savu pašu valdību, norādīja Lukašenko. Runā bija dzirdamas arī rasistiskas frāzes. Lukašenko atsaucās arī uz deviņdesmitajiem gadiem, saucot, ka tieši viņš Baltkrievijas ielas attīrījis no bandītiem.

foto: Valery Sharifulin/TASS
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko

Viņš paziņoja, ka neatdos oponentiem valsti pat pēc savas nāves. "Mēs ar jums uzcēlām, ar visām grūtībām, ar visiem trūkumiem, skaistuli-valsti. Kam jūs izlēmāt to atdot? Ja kāds gribēs atdot valsti, pat kad es būšu miris, es to neatļaušu," paziņoja Lukašenko. Viņš arī noraidīja iespēju rīkot atkārtotas vēlēšanas, norādot, ka tādā gadījumā Baltkrievija mirs kā valsts.

Pēc Lukašenko teiktā, jaunas vēlēšanas Baltkrievijai pieprasa tuvākie kaimiņi Lietuva, Latvija, Polija un Ukraina.

"Ja mēs iesim viņu pavadā, mēs sāksim krist un nekad nestabilizēsim mūsu gaisa kuģi. Mēs mirsim kā valsts, kā tauta, kā nācija," mītiņā pavēstīja Lukašenko.

Lukašenko protestētājus nosaucis par žurkām, kuras kontrolē svešinieki. Viņš norādīja, ka protestētāji paši esot radījuši vardarbību ielās. Lukašenko runa ilgusi vairāk nekā pusstundu.

foto: Valery Sharifulin/TASS
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko

Jau ziņots, ka prasība doties uz Minsku izteikta daudzu uzņēmumu strādniekiem, draudot ar atlaišanu vai vietas zaudēšanu kopmītnēs. Prasību doties uz Minsku saņēmuši arī lauksaimniecībā strādājošie, skolotāji, valsts mediju darbinieki un daudzi citi. Aicinājumus uz mītiņu pie valdības ēkas saņēmuši arī daudzu ministriju darbinieki.

Protesti Baltkrievijā 2020. gada 14.-15. augustā - šoreiz demonstranti Minskā nav izklīdināti

gallery icon
18

Vienlaikus svētdien Minskā Neatkarības laukumā paredzēts opozīcijas gājiens "Par brīvību", kura prasības ir Lukašenko aiziešana, politieslodzīto atbrīvošana un represijās pret mierīgajiem iedzīvotājiem vainīgo sodīšana.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.