foto: REUTERS/SCANPIX
"Gaisma tuneļa galā" - Bils Geitss prognozē, kad varētu beigties pandēmija
Pasaulē
2020. gada 12. augusts, 16:50

"Gaisma tuneļa galā" - Bils Geitss prognozē, kad varētu beigties pandēmija

Jauns.lv

Amerikāņu filantrops un miljardieris Bils Geitss uzskata, ka pieņemtie mēri koronavīrusa ierobežošanai un vakcīnas izstrāde ir nesusi augļus, un gaisma tuneļa galā ir jau redzama. Par to "Microsoft" izveidotājs paziņoja intervijā "Wired".

"Inovāciju ietekme uz diagnostikas apmēra pieaugumu, jaunu terapeitisko līdzekļu un vakcīnas parādīšanās patiesi iespaido. Tas liek domāt, ka bagātajās valstīs mēs varēsim tikt ar to galā līdz 2021. gada beigām, bet pasaulē kopumā – līdz 2022. gada beigām," sacīja Geitss.

Vienlaikus viņš norāda, ka Krievijā vai Ķīnā spiediens uz vakcīnas ražotājiem ir tik augsts, ka pilsoņi var sākt vakcinēties, pietiekamā mērā nepārbaudot vakcīnas efektivitāti un drošību.

ASV, pēc Geitsa vārdiem, tas nav iespējams. Un, ja vakcīna "parādīsies četrus mēnešus vēlāk - nekas briesmīgs nenotiks," uzskata "Microsoft" dibinātājs.

Komentējot situāciju ASV, viņš norādīja, ka lielākā daļa veicamo testu valstī ir pilnīgi bezjēdzīgi, jo rezultāti jāgaida pārāk ilgi – vairāk par nedēļu:

"Laboratorijām jāsaņem maksa par testiem tikai tajā gadījumā, ja tās spēj sniegt rezultātus 48 stundu laikā." Iepriekš Geitss izteica bažas, ka pasaulē var parādīties plaši pieejama, bet bīstama Covid-19 vakcīna, jo nav veiktas pietiekamas pārbaudes.