foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Lietuva prognozē nabadzības riska līmeņa paaugstināšanos
Pasaulē
2020. gada 3. augusts, 13:22

Lietuva prognozē nabadzības riska līmeņa paaugstināšanos

Jauns.lv / LETA

Nabadzības riska līmenis Lietuvā šogad var nedaudz paaugstināties, un situācija pasliktināsies pensijas vecuma cilvēku vidū, liecina Statistikas departamenta prognoze.

Rādītāji, kas aprēķināti, pamatojoties uz ienākumiem 2019. gadā, ļauj prognozēt, ka nabadzības riska līmenis šogad varētu pieaugt par 1,1 procentpunktu - līdz 21,7%, bet absolūtais nabadzības līmenis samazinātos par 1,6 procentpunktiem - līdz 6,1%.

Šādu prognozi attiecībā uz nabadzības riska līmeni departaments publiskojis pirmo reizi.

"Eksperimentālie nabadzības rādītāji - tā ir prognoze, kas balstīta uz administratīvajiem datiem par 2019. gadu (..) Kad šī metodika būs nostabilizējusies, eksperimentālā statistika vēlāk kļūs oficiāla - tāpat kā, piemēram, gadījumā ar provizoriskajām iekšzemes kopprodukta (IKP) aplēsēm," norādīts departamenta paziņojumā.

Vecuma ziņā augstākais nabadzības riska līmenis joprojām būtu vecuma grupā no 65 gadiem, kur tas šogad sasniegtu 39,4%, kamēr oficiālais rādītājs 2019. gadā bija 31,6%, bērniem līdz 18 gadu vecumam tas būtu 21,9% salīdzinājumā ar 22,7% pērn, bet vecuma grupā no 18 līdz 64 gadiem - 15,6% salīdzinājumā ar 16,5% pērn.

Fotogrāfs ar dronu priecīgā projektā iemūžina, kā ģimenes aizvada karantīnas laiku Lietuvā

Fotogrāfs Adas Vasiliauskas ar drona strapniecību izveidojis priecīgu projektu, kurā iemūžinājis, kā ģimenes aizvada karantīnas laiku Lietuvā.

gallery icon

Tiek prognozēts, ka absolūtais nabadzības līmenis šogad samazināsies visās vecuma grupās: bērniem līdz 18 gadu vecumam - līdz 6,8% (pērn 8,4%), vecuma grupā no 18 līdz 64 gadiem - līdz 5,9% (pērn 7,8%), vecuma grupā no 65 gadiem - līdz 6% (pērn 6,7%).

Statistikas departaments norāda, ka pašreizējie oficiālie nabadzības rādītāji, kas tiks publicēti nākamgad, tiks balstīti uz ienākumiem 2019. gadā, tāpēc tajos vēl netiks atspoguļoti šogad izmaksātie vienreizēji valsts pabalsti bērniem, pensionāriem, invalīdiem un darba meklētājiem.

Nākamgad šie provizoriskie skaitļi tiks precizēti, balstoties uz kārtējo pētījumu par cilvēku ienākumiem un dzīves apstākļiem.

Saskaņā ar jaunāko oficiālo statistiku par 2019.gadu, kas balstīta uz uz 2018. gada ieņēmumiem,  nabadzības riska līmenis ar ikmēneša ienākumiem 379 eiro apmērā pērn sasniedza 20,6% un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu bija pazeminājies par 2,3 procentpunktiem, bet absolūtais nabadzības līmenis ar ienākumiem 251 eiro apmērā bija 7,7 procenti - par 3,4 procentpunktiem mazāk nekā aizpērn.