foto: imago images/STAR-MEDIA/Scanpix
Vācijā vīrusa izplatību pētīs, rīkojot koncertus
Vācu dziedātājs Tims Bendžo pulcinās 4000 apmeklētāju, lai pētītu iespējamo vīrusa izplatību.
Pasaulē
2020. gada 2. augusts, 06:38

Vācijā vīrusa izplatību pētīs, rīkojot koncertus

Kas Jauns Avīze

Ap 4000 brīvprātīgo Vācijā piedalīsies koronavīrusa eksperimentā – klātienē koncertā slēgtā stadionā Leipcigā.

Zinātnieki cer noskaidrot iespējamo infekcijas izplatību un risku.
Uz skatuves 22. augustā uzstāsies vācu dziedātājs Tims Bendžo, pētniecības nolūkā būs vēl divi koncerti, katrs ar savu scenāriju. 

Pirmajā skatītāji ieradīsies pa divām galvenajām ieejām, otrajā pa astoņām, un puse vietu tribīnes nebūs pieejamas. Trešajā variantā ielaidīs tikai 2000 apmeklētāju, kuriem būs stingri jāievēro distance.

Visi apmeklētāji būs maskās un aprīkoti ar ierīcēm kontaktu izsekošanai, kas karāsies kaklā un ik piecas sekundes raidīs signālu par pārvietošanos un atstatumu no citiem cilvēkiem.

Tāpat visus lūgs dezinficēt rokas ar fluorescējošu līdzekli, kas ļaus pēc koncerta izpētīt, uz kādām virsmām ir lielākā iespēja atstāt vīrusus. Šīs pēdas būs redzamas ultravioletajā gaismā.  

Lai koncerts nekļūtu par jaunu Covid-19 uzliesmojuma avotu, visi brīvprātīgie saņems testu komplektu un 48 stundas pirms sākuma dosies uz pārbaudi pie ārsta vai laboratorijā. Tos, kuri nevarēs uzrādīt negatīvu testu, koncertā neielaidīs.

Eksperti arī plāno vizualizēt infekcijas izplatību ar dūmu mašīnu un aerosolu palīdzību. Iespējamo shēmu plānots paredzēt jau iepriekš ar datormodelēšanu. Tādējādi zinātnieki centīsies saprast, vai iespējams rudenī atjaunot lielus kultūras un sporta sarīkojumus.

Halles-Vitenbergas Martina Lutera universitātes projektam Restart-19 no Saksijas un Saksijas-Anhaltes federālo zemju budžetam piešķirts 990 000 eiro. Eksperimenta rezultātus iecerēts paziņot oktobra sākumā.