foto: REUTERS/SCANPIX
Bolīvijā pērn pieaugusi kokas kultivācija, kas paver lielākas iespējas kokaīna ražošanai
2017.gadā pēc bijušā prezidenta Evo Moralesa iniciatīvas tika pieņemts likums, kas legalizēja kokas plantāciju platības palielināšanu.
Pasaulē
2020. gada 30. jūlijs, 11:23

Bolīvijā pērn pieaugusi kokas kultivācija, kas paver lielākas iespējas kokaīna ražošanai

Jauns.lv / LETA

Bolīvijā kokas kultivācija 2019.gadā pieaugusi par 10%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, paziņojis ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas birojs (UNODC).

Teritorija kokas audzēšanai gada laikā palielinājusies no 23 100 hektāru līdz 25 500 hektāru, liecina dati, kas apkopoti no satelītattēliem un informācijas uz vietas.

Kokas lapas ir galvenā izejviela kokaīna izgatavošanai, taču Bolīvijā tās parasti tiek košļātas vai no tām tiek gatavota tēja.

Kā norāda UNODC, Bolīvija ir pasaulē trešais lielākais kokaīna ražotājs pēc Kolumbijas un Peru.

Viens no galvenajiem kokas audzēšanas reģioniem ir centrālais Kočabambas departaments, kas ir aizbēgušā eksprezidenta Evo Moralesa atbalsta bastions.

Tieši Moralesu pašreizējā valdība vaino par kokas kultivācijas pieaugumu.

"Moralesa valdība radīja politiku, lai veicinātu nelegālu kokas ražošanu ," sacīja iekšlietu ministrs Arturo Muriljo.

2017.gadā pēc Moralesa iniciatīvas tika pieņemts likums, kas legalizēja kokas plantāciju platības palielināšanu no 12 000 hektāru līdz 22 000 hektāru.

Eiropas Savienības 2013.gadā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka legālam kokas patēriņam Bolīvijā ir vajadzīgi tikai 14 700 hektāru kokas plantāciju.