foto: Facebook / SPACE Surat
Indiešu 10.klases skolnieces atklāj Zemei tuvojošos asteroīdu
10. klases skolnieces Radhika Lakhani un Vaidehi Vekarija
Pasaulē
2020. gada 28. jūlijs, 21:15

Indiešu 10.klases skolnieces atklāj Zemei tuvojošos asteroīdu

Jauns.lv

Divas 10.klases skolnieces Indijā atklājušas asteroīdu, kas lēnā gaitā virzās uz Zemes pusi, ziņo CNN.

10. klases skolnieces Radhika Lakhani un Vaidehi Vekarija strādājušas pie skolas projekta, kad atklājušas asteroīdu, kuru abas nosaukušas par HLV2514.

Rietumu štata Gujaratas pilsētā Suratā dzīvojošās skolnieces piedalījušās Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas un Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) projektā, kas skolēniem ļauj analizēt Havaju universitātē novietota teleskopa uzņemtos attēlus.

Akašs Divedi, Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas vecākais pedagogs un astronoms, CNN pastāstīja, ka studentiem visā Indijā māca, kā pamanīt debesu ķermeņus, izmantojot programmatūru, kas analizē attēlus, ko fiksējis NASA "PAN Star" teleskops. Studenti meklē kustīgus objektus attēlos.

"Mēs sākām projektu jūnijā, un pirms dažām nedēļām nosūtījām mūsu analīzi NASA. 23. jūlijā viņi mums atsūtīja e-pastu, apstiprinot, ka mēs esam identificējušas objektu tuvu Zemei," CNN stāsta 15 gadu vecā Vekarija.

Asteroīds šobrīd atrodas tuvu Marsa orbītai, bet gaidāms, ka 1 miljona gadu laikā tas mainīs orbītu tuvāk Zemei, tomēr joprojām atradīsies 10 reižu tālāk no Zemes kā Mēness.

"Asteroīdus NASA uztver ļoti nopietni. Tā kā šis asteroīds maina savu orbītu, tas ir kļuvis par nozīmīgu atklājumu," stāsta profesors Divedi. Asteroīdu atklājusī skolniece Vekarija saka, ka pandēmijas dēļ diemžēl iespaidīgo sasniegumu nevar nosvinēt, bet uzsver, ka šis viņai bijis sapņa piepildījums. "Es gribu kļūt par astronauti," saka meitene. "Kosmosa izpētei nav robežu, īpaši melnā cauruma teorijai."