foto: AFP/Scanpix
Uz Marsu devusies pirmā arābu zonde
Marsa zonde "Hope" pētīs Sarkanās planētas atmosfēru.
Pasaulē
2020. gada 25. jūlijs, 07:28

Uz Marsu devusies pirmā arābu zonde

Kas Jauns Avīze

No Japānas kosmodroma startējusi amerikāņu nesējraķete ar Apvienoto Arābu Emirātu Marsa zondi Hope, kas pētīs Sarkanās planētas atmosfēru. Emirāti kļuvuši par pirmo arābu valsti, kas nosūtījusi zondi uz Marsu.

Hope (Cerība) paredzēts sasniegt Marsa orbītu februārī, kad Emirāti svinēs 50 gadu jubileju. Zonde apriņķos planētu vienu Marsa gadu – 687 dienas. Mērķis ir sniegt visaptverošu ainu par laikapstākļu dinamiku Marsa atmosfērā.

Līdz šim Emirātiem nav bijusi liela pieredze kosmonautikā, taču valsts ir nopietni ķērusies pie darba. ASV ekspertu apmācītie inženieri zondi izstrādāja un uzbūvēja sešu gadu laikā.

Zinātnieki cer gūt labāku sapratni, kāpēc Marss zaudēja lielu daļu savas atmosfēras un ūdens, tāpat ir cerība, ka Hope iedvesmos jaunatni arābu pasaulē pievērsties eksaktajām zinātnēm. Projekta dvēsele un seja ir augsto tehnoloģiju ministre Sāra al Amiri, turklāt 34% ar Cerību strādājošo ir sievietes.

Emirāti šādi izrāda vēlmi atsvabināties no naftas un gāzes biznesa atkarības un saistīt nākotni ar modernajām tehnoloģijām. Pērn kara lidotājs Haza al Mansuri kļuva par pirmo valsts pilsoni kosmosā, ar Krievijas Sojuz ierodoties Starptautiskajā kosmosa stacijā.