foto: ZUMAPRESS.com
Ķīna raksturo Honkongas prodemokrātiskās nometnes priekšvēlēšanas kā "nopietnu provokāciju"
Pasaulē
2020. gada 14. jūlijs, 07:47

Ķīna raksturo Honkongas prodemokrātiskās nometnes priekšvēlēšanas kā "nopietnu provokāciju"

Jauns.lv / LETA

Ķīna ir raksturojusi Honkongas prodemokrātisko partiju rīkotās priekšvēlēšanas kā "nopietnu provokāciju", brīdinot, ka ar dažiem kampaņas pasākumiem var būt pārkāpts jaunais Honkongas nacionālās drošības likums.

"Tā ir nopietna provokācija pret pašreizējo vēlēšanu sistēmu," pirmdienas vakarā paziņoja Sakaru birojs, kas pārstāv Ķīnas valdību Honkongas īpašajā administratīvajā rajonā.

"Ir aizdomas, ka ar to ir pārkāpts nacionālās drošības likuma 22.pants un citi vietējo vēlēšanu noteikumi," teikts paziņojumā.

Honkongā policija aiztur protestētājus, kas iestājušies pret jauno nacionālās drošības likumu

gallery icon

22.pants par "valsts varas graušanu" izsludina par nelikumīgu "nopietnu iejaukšanos un obstrukciju" centrālās valdības un Honkongas valdības darbībā, vai jebkādu rīcību, kuras dēļ šīs valdības "nespētu normāli pildīt savas funkcijas".

Jau ziņots, ka vairāk 600 000 cilvēku Honkongā sestdien un svētdien piedalījās neoficiālās priekšvēlēšanās, ko sarīkoja prodemokrātiskā nometne kandidātu atlasei rudenī gaidāmajām vēlēšanām. Honkongas likumdošanas padomes vēlēšanas paredzētas 6.septembrī.

foto: ZUMAPRESS.com

Cilvēki devās balsot, neskatoties uz Honkongas konstitucionālo lietu ministra brīdinājumu, ka priekšvēlēšanas var būt pretrunā jaunajam likumam, kas aizliedz traucēt vietējai valdībai īstenot savus pienākumus. Priekšvēlēšanu organizētāji noraidīja šos apgalvojumus, uzsverot, ka vienīgi vēlas saukt valdību pie atbildības, iegūstot vairākumu likumdošanas padomē.

Priekšvēlēšanas notika divas nedēļas pēc tam, kad Ķīna, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, pieņēma jauno Honkongas nacionālās drošības likumu.

Pekina ir paziņojusi, ka jaunais likums aizliegs graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem, un ka tas ir vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Kritiķi uzskata, ka tas ievadīs plašas politiskas represijas šajā autonomajā teritorijā.

Honkongas prodemokrātiskā nometne, kas ietver daudzas partijas, mēģina apvienot spēkus un izmantot priekšvēlēšanas kā rādītāju labāko kandidātu atlasei.

Tās mērķis ir iegūt vairākumu likumdošanas padomē, kur ir 70 vietas. Lai sarīkotu priekšvēlēšanas, prodemokrātiskā nometne vāca pūļa finansējumu.