foto: Vida Press
Absurda vēlēšanu parodija Krievijā: vēlēšanu iecirkņi pļavā, autobagāžniekā, uz pagalma soliņiem
Vēlēšanu iecirkņi Krievijā ierīkoti visneiedomājamākajās vietās – pļavā, uz parka soliņiem, bērnu rotaļu laukumos, autostāvvietās...
Pasaulē
2020. gada 30. jūnijs, 04:45

Absurda vēlēšanu parodija Krievijā: vēlēšanu iecirkņi pļavā, autobagāžniekā, uz pagalma soliņiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijā vēlēšanu iecirkņi, kuros mūsu kaimiņzemes pilsoņi aicināti balsot par izmaiņām Krievijas konstitūcijā, kas ļaus Vladimiram Putinam vēl 16 gadus ieņemt Krievijas Federācijas prezidenta amatu, pārvērtušies par demokrātijas traģikomēdiju. Tā saucamie vēlēšanu iecirkņi vārda tiešā nozīmē ierīkoti pļavas vidū, automašīnu bagāžniekos, uz parka soliņiem...

Jau aplūkojot vien sociālajos tīklos ievietotos vēlēšanu iecirkņu foto, izgaist pat mazākās cerības, ka šī balsošana varētu būt godīga un objektīva. Nav jābūt lielam ekspertam, lai saprastu, ka šādā veidā balsis nevar saskaitīt godīgi un paveras vislielākās iespējas rezultātu viltošanā.

Demokrātijas parodija Krievijā: vēlēšanu iecirkņi visneiedomājamākajās vietās

Vēlēšanu iecirkņi Krievijā, kurā mūsu kaimiņzemes pilsoņi aicināti balsot par izmaiņām Krievijas konstitūcijā, kas ļaus Vladimiram Putinam vēl 16 gadus ...

gallery icon
18

Aizbildinoties ar koronavīrusa pandēmijas drošības pasākumiem, balsošanas iecirkņi ierīkoti brīvā dabā, it kā tuvāk vēlētājiem. Tomēr to izskats it nebūt neatgādina nopietnu valstisku pasākumu. Vārda tiešā nozīmē viss liecina par nemākulīgu „demokrātijas izspēlēšanu”, kur vēlēšanu iecirkņu darbinieki tērpušies aizsargmaskās un aizsargtērpos reģistrē nodotās balsis. Nav pat formāli izrādīta centība, lai to visu uzraudzītu policija vai novērotāji.

Protams, ka vara ir parūpējusies arī par to, lai būtu „fasādes glancētie” vēlēšanu iecirkņi, kurus atradīt ārvalstu novērotājiem un izmantot oficiālajos ziņojumos, bet dzīvē redzamais pat neatgādina vēlēšanu parodiju, tas ir absurda komēdijas kalngals, par ko arī šausminās Krievijas opozicionāri. Piemēram, viens no redzamākajiem Krievijas opozicionāriem Aleksejs Navaļņijs, savos sociālo tīklu kontos publicējot visnejēdzīgāko vēlēšanu iecirkņu TOPu, teic, ka apjaušot visu varas korumpētību, negodīgumu un tā tālāk, kaut ko tādu nav varējis iedomāties.

Jauns.lv piedāvā ielūkoties vairāku Krievijas vēlēšanu iecirkņu foto un tad pašiem spriest, cik leģitīms varētu būt balsošanas, kas noslēgsies 1. jūlijā, rezultāts.

Te jāpiebilst, ka pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir izteicies, ka pēc likumdošanas nebūtu vajadzīga šāda nobalsošana par izmaiņām konstitūcijā - pietiktu vien ar to, ka tās apstiprinātu Valsts dome un viņš pats, bet viņš, lūk, grib noskaidrot, tautas viedokli, un izmaiņas stāsies spēkā, ja par tām nobalsos vismaz puse uz iecirkņiem atnākušo. Nav jāšaubās, ka tiks arī panākts Putinam vēlamais rezultāts, jo liela daļa opozīcijas Krievijas pilsoņus aicina šo balsošanu boikotēt.