20 grādus virs normas. Sibīrijas pilsēta, ļoti auksta vieta uz zemes, piedzīvo +38 grādu karstumu
foto: AP/Scanpix
Termometra stabiņš Verhojanskā.
Pasaulē
2020. gada 28. jūnijā, 07:52

20 grādus virs normas. Sibīrijas pilsēta, ļoti auksta vieta uz zemes, piedzīvo +38 grādu karstumu

Jauns.lv

Verhojanskā, nelielā Sibīrijas pilsētā, kas atrodas aiz polārā loka, ziemas ir tik aukstas, ka to dēvē par vienu no aukstākajām apdzīvotajām vietām uz planētas. Piemēram, 1982. gadā šeit temperatūra pazeminājās līdz -67,7 grādiem, savukārt aizvadītajā sestdienā šī Sahas republikas pilsēta piedzīvoja neredzētu karstumu +38 grādu apmērā.

20 grādus virs normas. Sibīrijas pilsēta, ļoti auk...

BBC vēstī, ka šis rekords vēl ir jāapstiprina, taču jau tagad ir skaidrs, ka jūnija gaisa temperatūra teju par 20 grādiem pārsniedz normu. 

Ziemās Verhojanska aukstuma ziņā sacensties var vien ar Oimjakonu. 

Oimjakona, pilsēta Krievijā, kur ziemās ir ellīgi auksti

Oimjakona, pilsēta Krievijā, kur ziemās ir ellīgi auksti

Jūnija sākums arī citās Sibīrijas pilsētās iezīmējās ar 30 grādu karstumu. “Mēs redzam, kā gadu no gada tiek uzstādīti jauni temperatūras rekordi, taču Arktika kļūst siltāka visātrāk,”” saka Bristoles universitātes asociētais profesors Dans Mičels, norādot, ka tuvākajā laikā līdzīgus gaisa temperatūras rekordus tur varēs novērot vēl un vēl.

Kā liecina Klimata pārmaiņu kontroles servisa (C3S) programmas “Koperniks” dati, tad 2020. gada maijā vidējā gaisa temperatūra Aļaskā, kā arī daudzos Eiropas reģionos, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Āfrikā un pat Antarktīdā bija par 0,63 grādiem augstāka, ja salīdzina ar periodu no 1981. gada līdz 2010. gadam.

Speciālisti norāda, ka visnegaidītākā sasilšana notiek tieši Sibīrijas rietumos, turklāt šī tendence tika novērota jau pirms vairākiem mēnešiem. “Patiesībā anomālija sākās jau janvārī, un kopš tā brīža stabili saglabājas,” skaidro C3S vecākais zinātniskais darbinieks Freija Vamborgs.

foto: AP/Scanpix

Šāds anomāls karstums Sibīrijā un Aļaskā nevar neradīt satraukumu tajos reģionos, kas pērn saskārās ar postošiem mežu ugunsgrēkiem. Kā brīdina “Kopernika” pārstāvji, tur pazemē var saglabāties tā dēvētie “zombiju ugunsgrēki”, kas jebkurā brīdī var izrauties ārpusē.

Postošie meža ugunsgrēki Sibīrijā

Neskatoties uz ugunsdzēsēju pūliņiem, Sibīrijā pēdējās dienās izpletušies simtiem savvaļas ugunsgrēku. Vairāk nekā 200 ugunsgrēki aptvēruši aptuveni 280 000 hektāru ...

C3S dati liecina arī, ka šogad Obas un Jeņisejas upēs ļoti agri sākās ledus iešana. Laikā no marta līdz maijam gaisa temperatūra lielākajā daļā Arktikas bija augstāka par vidējo, vienīgi Kanādas ziemeļos šis pavasaris bija vēsāks nekā ierasts.

Lai arī dažās Eiropas valstīs, kā arī Austrālijā, Dienvidāzijā un ASV austrumos vidējā gaisa temperatūra šogad maijā bija zemāka par normu, kopumā kopš 2002. gada tiek novērots noturīgs vidējo gaisa temperatūru kāpums.