Pasaulē
2020. gada 21. jūnijs, 11:38

FOTO: daļā pasaules šodien apbrīnojams gredzenveida Saules aptumsums

Jauns.lv

Daļā Austrumu puslodes valstu šodien novērojams gredzenveida Saules aptumsums. Šim vasaras saulgriežu laika aptumsumam raksturīgs iespaidīgs "uguns gredzens" - aptumsums neizveidojas pilnīgs, un Saules malas joprojām redzamas ap Mēnesi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skaisto skatu bija iespējams vērot arī tiešraidē.

"Gredzenveida aptumsums ir līdzīgs pilnīgam aptumsumam ar to, ka Mēness, Zeme un Saule izvietojas tā, ka Mēness, skatoties no Zemes, novietojas tieši priekšā Saulei," stāsta NASA Godārdas Kosmisko lidojumu centra heliofizikas zinātnes nodaļas direktors Alekss Jangs. "Tomēr pilnīgs aptumsums nenotiek - Mēness pilnībā neaizsedz redzamo Saules disku, jo Mēness atrodas tālāk un tāpēc tā šķietamais izmērs debesīs ir mazāks nekā Saulei. Tas nozīmē, ka ap Mēnesi ir redzams niecīgs Saules diska gredzens."

Cilvēki Austrumvalstīs veras gredzenveida Saules aptumsumā

Daļā Austrumu puslodes valstu šodien novērojams gredzenveida Saules aptumsums. Šim vasaras saulgriežu laika aptumsumam raksturīgs iespaidīgs "uguns gredzens" - aptumsums ...

gallery icon
28

Saules aptumsumi notiek apmēram divas nedēļas pirms vai pēc Mēness aptumsuma, stāsta Jangs. Zināms, ka iepriekšējais Mēness aptumsums novērots 5.jūnijā, savukārt nākamais gaidāms 5.jūlijā.

Gredzenveida Saules aptumsums šodien sācies Āfrikas pusē. Tas turpinās virzienā uz Ķīnu un noslēgsies līdz ar saulrietu virs Klusā okeāna.

foto: EPA/Scanpix

Kā stāsta Jangs, šo krāšņo skatu šodien varēs vērot iedzīvotāji Āfrikas centrālajā daļā, Arābijas pussalas dienvidu daļā, Pakistānā, Indijā un Ķīnā. Daļējs aptumsums būs redzams lielākajā daļā Āzijas, Āfrikas, Dienvideiropas un Austrumeiropas, Austrālijas ziemeļos un Klusā okeāna un Indijas okeānu daļās.