foto: Vida Press
Tallinas notekūdeņos atrastais pārsteidz: narkotikas tiek lietotas visas nedēļas garumā
Tallinas notekūdeņu analīzes parādījušas, ka mūsu ziemeļu kaimiņi-narkotiku cienītāji “zālīti” smēķē ik dienas un regulāri.
Pasaulē
2020. gada 25. jūnijs, 04:34

Tallinas notekūdeņos atrastais pārsteidz: narkotikas tiek lietotas visas nedēļas garumā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Igauņu pētniekiem bija nepieciešams vesels gads, lai izanalizētu Tallinas notekūdeņu parametrus un konstatētu, kādas narkotikas visvairāk iecienījuši mūsu ziemeļu kaimiņi. Pirmajā vietā ir narkotiskās kaņepes (marihuāna, hašišs), kurām seko amfetamīns un kokaīns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Igaunijas Veselības attīstības institūts sīki izanalizējis pērn martā ņemto galvaspilsētas notekūdeņu paraugu sastāvu, ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls Err.ee. Institūts pārbaudījis kādas narkotisko vielu atliekvielas sastopamas notekūdeņos.

Brīvdienās tallinieši visvairāk no apreibinošām vielām lieto amfetamīnu, kokaīnu un parasto (legālo) alkoholu. Tas varētu liecināt par to, ka amfetamīnu (MDMA) un kokaīnu pārsvarā lieto naktsklubos un citās izklaides vietās. Savukārt “zālīte” ir populāra visas nedēļas garumā, kas savukārt nozīmē, ka marihuānu igauņi mīl uzsmēķēt arī darbadienās – mājas vai pat savā darba vietā.

Igaunijas Veselības attīstības institūta Narkotiku monitoringa centra zinātniskais līdzstrādnieks Katri Ābels-Oplo stāsta: “Pēc tam, kad valstī samazinājās fentanila pieejamība, amfetamīns kļuva par visvairāk lietoto injicējamo narkotiku”. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka narkotisko kaņepju atliekvielu saturs bija nemainīgs visas nedēļas garumā, kaut gan tas var būt saistīts arī ar to, ka marihuānas pēdas narkomānu urīna saglabājas ilgāku laiku nekā citu narkotiku klātesamība.

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna pirms kāda laika atklājusi, ka arī Latvijā nav liela narkotiku lietošanas atšķirība no igauņiem. Mūsu pusaudžu vidū visiecienītākais arī ir amfetamīns, kaņepes, ”ekstazī”, “spaiss” un kokaīns.