foto: AFP/Scanpix
Kosovas jaunā valdība atceļ muitas tarifus Serbijas ražojumiem
Jaunais premjerministrs Avdulla Hoti uzsvēris, ka lēmums tarifus atcelt var tikt atkal grozīts.
Pasaulē
2020. gada 6. jūnijs, 15:06

Kosovas jaunā valdība atceļ muitas tarifus Serbijas ražojumiem

Jauns.lv / LETA

Kosovas jaunā valdība sestdien atcēlusi visus muitas tarifus, ar kuriem bija aplikti Serbijas ražojumi, paverot ceļu ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību organizēto sarunu atsākšanai ar Belgradu par savstarpējo attiecību normalizāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2018.gadā toreizējā premjerministra Ramuša Haradijana valdība Serbijas ražojumiem noteica 100% lielu ievedmuitu, tādējādi reaģējot uz Belgradas atteikšanos atzīt Kosovas neatkarību.

Jaunais premjerministrs Avdulla Hoti uzsvēris, ka lēmums tarifus atcelt var tikt atkal grozīts, ja Serbija turpinās centienus samazināt to valstu skaitu, kas jau atzinušas Kosovas neatkarību.

Hoti pauda arī cerību, ka attiecīgu spiedienu uz Belgradu izdarīs ES un ASV.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār pamatā albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, tostarp lielākā daļa no ES dalībvalstīm, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija.

Serbija iepriekš atteicās atsākt sarunas ar Prištinu, kamēr netiks atcelti muitas tarifi.