foto: REUTERS/SCANPIX
Bijušie valstu līderi aicina steidzami sarīkot G20 samitu
Bijušais Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs
2020. gada 2. jūnijs, 07:57

Bijušie valstu līderi aicina steidzami sarīkot G20 samitu

Jauns.lv / LETA

Virkne bijušo valstu līderu, veselības ekspertu un zinātnieku otrdien aicinājuši steidzami sarīkot G20 valstu samitu, lai palīdzētu koronavīrusa pandēmijas izraisītajā krīzē cietušajām nabadzīgajām valstīm.

Ekonomiskās krīzes dēļ 440 miljoniem cilvēku draud nabadzība un 265 miljoni nevarēs pienācīgi paēst, teikts atklātajā vēstulē, kuru parakstījuši 225 cilvēki.

Vēstuli parakstījušo cilvēku vidū ir bijušie Lielbritānijas premjeri Gordons Brauns, Tonijs Blērs un Džons Meidžors, bijušais Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers un bijušais ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Kā norādīts vēstulē, novembrī paredzētajam G20 samitam jānotiek ātrāk, "jo izdalīta tikai niecīga daļa no 2,5 triljoniem dolāru, kas nepieciešami nabadzīgajām valstīm".

"Pārstāvot 85% no pasaules nominālā IKP, G20 ir spējas vadīt resursu mobilizāciju nepieciešamajā mērogā," norādīts vēstulē.

"Bez G20 tiešsaistes tikšanās drīzumā un noteikti ātrāk par novembra beigām vakuums globālajā vadībā radīsies brīdī, kad globālā rīcība ir nepieciešama visvairāk," pavēstīja Brauns, brīdinot par pandēmijas otrā viļņa risku, kas nāks no nabadzīgākajām valstīm.