foto: REUTERS/SCANPIX
Uz kurieni lido bagātie krievi? Covid-19 krīzes laikā pieaudzis privāto lidmašīnu pieprasījums
Privātā lidmašīna Krievijā, Sanktpēterburgas lidostā 6. martā.
2020. gada 27. maijs, 22:34

Uz kurieni lido bagātie krievi? Covid-19 krīzes laikā pieaudzis privāto lidmašīnu pieprasījums

Jauns.lv

Dažas privāto lidmašīnu kompānijas novērojušas, ka pieaudzis pieprasījums no turīgajiem krieviem, kuri koronakrīzes laiku vēlas pavadīt Rietumos, bet nespēj veikt komerciālos lidojumus, ievērojot aviokompāniju un valdības noteiktos ierobežojumus, vēsta "Reuters".

Saskaņā ar nozares avotiem, pasažieri dodas uz tādām valstīm kā Lielbritānija un Kipra, kur Krievijas pilsoņiem pieder īpašumi. Uz ārzemēm lidojot arī tie, kuriem ir uzturēšanās atļauja, dubultpilsonība vai ārvalstīs dzīvo tuvinieki.

Cena par vienu lidojumu svārstās no 16 līdz 25 tūkstošiem eiro. Šo summu var segt līdz 13 pasažieriem. "Cilvēki ir noguruši no izolēšanās... Viņi domā kā tikt prom," sacīja Aleksandrs Osits, "Jetvip" kompānijas īpašnieks.

Pēdējos divos mēnešos Eiropā esot reģistrēts vienvirziena lidojumu skaita pieagums. Privāto lidmašīnu izmantošana laikā, kad vairums aviokompāniju pārstāja lidot, nav nelegāla un nav unikāla tikai Krievijā.

Martā reģistrēti 250 privāto lidmašīnu reisi starp Maskavu un Eiropu, liecina lidojumu izsekošanas dati no Krievijas un Eiropas čartera firmu reģistriem. Dati gan nekonkritizē, cik cilvēku ir uz katra klāja. 

Laika posmā no 1. līdz 26. maijam šādu lidojumu biežums pieauga līdz 107 lidojumiem. Kā norāda avoti, arvien vairāk cilvēku pamet Krieviju, kur šobrīd ir trešais lielākais koronavīrusa gadījumu skaits pasaulē, lai gan ir salīdziniši zems oficiālais mirstības līmenis.

"Jet Partners", kas piedāvā privāto lidmašīnu lidojumus norāda, ka pieprasījums pieaudzis uz tādiem galamērķiem kā Francija, Spānija, Kipra, Lielbritānija un citas Eiropas valstis.