2020. gada 25. maijs, 13:36

ASV Nacionālās drošības padomnieks Ķīnas reakciju uz Covid-19 salīdzina ar Černobiļu

Jauns.lv

Baltā nama Nacionālās drošības padomnieks Roberts Obraiens Ķīnas rīcību pēc koronavīrusa uzliesmojuma salīdzinājis ar Padomju Savienības reakciju pēc Černobiļas kodolkatastrofas 1986. gadā, vēsta "New York Post".

"Tas, kā viņi rīkojās attiecībā uz vīrusu ieies vēsturē, tāpat kā Černobiļa. Pēc 10 vai 15 gadiem mēs redzēsim to HBO," medijiem sacījis Roberts Obraiens.

Šādu atbildi Obraiens sniedzis uz jautājumu, vai Trampa administrācija ir pietiekami barga attiecībā uz Pekinu, jo tā ar valsti centās panākt tirdzniecības vienošanos.

Uhaņā notiek masu testēšana uz Covid-19

Kopš 12.maija, kad Uhaņā tika nolemts uzsākt visu 11 miljonu iedzīvotāju testēšanu uz Covid-19, izdevies iegūt jau vairāk nekā 3 ...

gallery icon
39

"Mēs vēlamies labas attiecības ar Ķīnu un Ķīnas tautu, bet diemžēl mēs redzam tikai Ķīnas Komunistiskās partijas rīcību, kas apgrūtina. Un attiecībā uz tirdzniecības darījumu redzēsim, vai viņi to panāks. Bet tagad mēs nodarbojamies ar jaunu pasauli - koronavīrusu," sacīja Obraiens.

"Viņi izlaida vīrusu pasaulē. Tas iznīcināja Amerikas ekonomisko bagātību un mums jāturpina tērēt, lai noturētu Ameriku virs ūdens šajā vīrusa laikā." 

Masu kapi Covid-19 slimniekiem Harta salā

Covid-19 upuru skaitam pieaugot, droni uzņēmuši baisus skatus Ņujorkas pilsētas robežās - uz Harta salas tiek rakti masu kapi slimības upuriem.

gallery icon
17

Ķīnas prezidents saniknojis Trampu ar to, ka maldinājis par koronavīrusa uzliesmojumu, kas decembrī sākās Uhaņas pilsētā. Tāpat viņš neesot bijis godīgs attiecībā uz reālo inficēšanās gadījumu skaitu.

Tramps norādījis, ka Ķīnas rīcība ļāvusi koronavīrusam plaši izplatīties vēl pirms valstis spējušas veikt efektīvus pasākumus, lai pret to cīnītos. Pēc Obraiena domām Ķīna turpina liegt ārstiem no Slimības kontroles un profilakses centriem Ķīnā savākt visu informāciju par vīrusu.

Tā Covid-19 izplatības laikā godina mediķus slimības skartajās vietās

Šajā grūtajā laikā īpašas uzslavas un atbalstu ir pelnījuši medicīnas darbinieki.

gallery icon
45

Vaicāts, vai viņš domā, ka Ķīna dalīsies ar ASV ar koronavīrusa vakcīnu, ja izstrādās to pirmā, Obraiens atbildēja:

"Es domāju, ka mēs pirmie izstrādāsim vakcīnu. Pastāv iespēja, un par to ir ziņots, ka ķīnieši ir iesaistījušies spiegošanā, lai mēģinātu atrast pētījumus un tehnoloģijas, ar kurām mēs strādājam. Tas attiecas gann uz vakcīnu, gan terapiju. Tā ir viņu daudzu gadu sena vēsture – zagt Amerikas intelektuālo īpašumu un es nebrīnītos, ja viņi to izdarītu ar vakcīnām."