foto: Denis Malyuska/Facebook
FOTO: šādās "VIP kamerās" par 450 dolāriem mēnesī varēs dzīvot ieslodzītie Ukrainā
Maksas kameras telpas.
Pasaulē
2020. gada 23. maijs, 08:14

FOTO: šādās "VIP kamerās" par 450 dolāriem mēnesī varēs dzīvot ieslodzītie Ukrainā

Jauns.lv

Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maļjuska nācis klajā ar interesantu piedāvājumu ieslodzītajiem – samaksājot naudu, aizturētie, kuri nonāks izolatoros, varēs pavadīt savas dienas krietni komfortablākos apstākļos.

Maļjuska šo soli nodēvējis par orientēšanos uz klientu. Attēlus ar maksas izolatoriem viņš publicēja sociālajā tīklā “Facebook”, piesaistot daudzu interneta lietotāju uzmanību.

Šāds lēmums esot pieņemts, jo daudzas iestādes, kas pilda īslaicīgās aizturēšanas funkcijas, ir uzbūvētas ļoti sen un neatbilst sanitārajām normām, vēstī “Euronews”.

foto: Denis Malyuska/Facebook
Maksas kameras telpas.

Ukrainas tieslietu ministra vietniece Aļona Visockaja paskaidroja – nav noslēpums, ka ne visās kamerās ir līdzvērtīgs sadzīves apstākļu līmenis, proti, kāds uzturas sliktākā kamerā, bet kāds tiek ievietots krietni ērtākās telpās. Ne vienmēr ir skaidrs, kādā veidā notiek apcietināto dalīšana pa kamerām, šis process mēdz būt necaurspīdīgs un reizēm ir aizdomas arī par korupciju.

Tieslietu ministrijā norāda, ka nopelnītos līdzekļus novirzīs citu kameru remontam. Diena ērtākā kamerā apcietinātajam izmaksās 75 dolārus, nedēļa – 300 dolārus, bet mēnesis – 450 dolārus.

foto: Denis Malyuska/Facebook
Maksas kameras telpas.

Šo ieceri jau kritizējis bijušais Ukrainas Ieslodzījumu vietu sistēmas vadītājs Sergejs Starenkijs, kurš netic, ka šis projekts varētu izskaust korupciju sistēmā.

“Cietums nav subjekts, kas piedāvā viesnīcas pakalpojumus. Tur tu savas tiesības aizstāvēt nevari. Tu vari samaksāt naudu, bet tev pateiks: “Viss, mēs tevi pārvedam!” Un tu nevarēsi neko darīt. Tā nav nekāda reforma, tā vienkārši ir atzīšanās oficiālā līmenī, ka pie mums notiek finansiāla diskriminācija, un ka mums ir nepiemēroti apstākļi visiem pārējiem ieslodzītajiem.”

Tiesas spriedumu izolatorā Kijevā gaida aptuveni divi tūkstoši ieslodzīto. Ēka ir celta pirms 160 gadiem, uz sienām “dzīvo” pelējuma sēne, bet iekštelpās valda nepatīkams mitrums, vēstī Ukrainas mediji. Ieslodzīto kamerās arī ir ļoti šauri un smacīgi, gultas ir novietotas viena otrai līdzās, bet tualetes vietā ir caurums grīdā.

Daži aizturētie izolatorā pavada pat vairākus gadus, jo notiek izmeklēšana, tiesas process, bet spriedums tiek pārsūdzēts.

Savukārt maksas kameras, par kurām pavēstīja tieslietu ministrs, atrodas izremontētā korpusā, vienā istabā ir četras gultas, lai gan ieslodzītie citās kamerās mīt 12 gultu istabās. Guļvietas ir novietotas atstatus viena no otras, katrai ir plaukts un krēsls, tāpat ieslodzītajiem ir pieejams drēbju skapis un tualete ar durvīm. Tiesa gan, dušas tur vēl nav, taču ir pieejams ledusskapis, mikroviļņu krāsns, plastmasas trauki un pat televizors.