foto: Xinhua/Sipa USA/ Vida Press
Vācu zinātnieki secina, ka atklāt izdevies tikai niecīgu daļu no inficētajiem ar Covid-19
Laboratorijas darbinieks ar Covid-19 testiem rokās.
Pasaulē
2020. gada 20. aprīlis, 05:18

Vācu zinātnieki secina, ka atklāt izdevies tikai niecīgu daļu no inficētajiem ar Covid-19

Kas Jauns Avīze

Vācijas pētnieki aplēsuši, ka identificēti tikai aptuveni 6% no inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu un patiesais inficēto skaits pasaulē, visticamāk, jau sasniedzis desmitus miljonu.

Kristiāns Bommers un Sebastians Follmers no Getingenes universitātes analizēja datus, kas nesen publiskoti pētījumā medicīnas žurnālā The "Lancet Infectious Diseases".

Pētnieki aplūkoja mirstības aplēses un laiku no inficēšanās līdz nāvei, lai novērtētu oficiālo datu kvalitāti. Viņi secināja, ka atklāt izdevies vidēji tikai 6% no visiem inficēšanās gadījumiem.

“Šie rezultāti nozīmē, ka valdībām un politiķiem jābūt ļoti piesardzīgiem, interpretējot skaitļus plānošanas nolūkiem,” norāda attīstības ekonomikas profesors Follmers. “Šādas ekstrēmas atšķirības dažādās valstīs veikto pārbaužu apjomā un kvalitātē nozīmē, ka oficiālie dati lielākoties nav informatīvi un nesniedz noderīgu informāciju.”

Bommers un Follmers aplēsuši, ka 31. martā Vācijā patiesībā ar Covid-19 bija inficējušies 460 000 cilvēku, ASV – vairāk nekā desmit miljoni, Spānijā vairāk nekā pieci miljoni, Itālijā aptuveni trīs miljoni un Lielbritānijā ap diviem miljoniem.

Savukārt Džonsa Hopkinsa universitāte Baltimorā ASV 31. martā ziņoja, ka visā pasaulē inficēšanās apstiprināta aptuveni 900 000 cilvēku.

Pēc pētnieku domām, neadekvāta un aizkavēta testēšana varētu būt iemesls, kādēļ dažās Eiropas valstīs, tostarp Itālijā un Spānijā, ir daudz augstāki mirstības rādītāji, salīdzinot ar apstiprināto inficēšanās gadījumu skaitu Vācijā.

Pētnieki aplēsuši, ka Vācijā identificēti aptuveni 15,6% no visiem inficēšanās gadījumiem, bet Itālijā tikai 3,5% un Spānijā 1,7% procenti. ASV, pēc pētnieku aprēķina, atklāti tikai 1,6% no visiem gadījumiem, un Lielbritānijā 1,2 procenti.