foto: Dmitry Feoktistov/TASS
"Brīnumi" Krievijā, kas sāka notikt pēc Putina paziņojuma par brīvo nedēļu
27. marts, Soči
Pasaulē
2020. gada 30. marts, 12:10

"Brīnumi" Krievijā, kas sāka notikt pēc Putina paziņojuma par brīvo nedēļu

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 25. martā izsludinājis, ka nedēļa no 30. marta līdz 5. aprīlim būs brīva no darba, nezaudējot algu. Tāpat Sanktpēterburgā un Maskavā ir slēgti restorāni, bāri un kafejnīcas, lai mazinātu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 straujo izplatību, taču Krievijas dienvidos strauji pieauga viesnīcu rezervāciju skaits – cilvēki steidza izmantot šo iespēju un atpūsties Sočos, cept šašlikus brīvā dabā un lūgties dievnamos, vēstī portāls “Meduza”.

Putins un Krievijas reģionu varas pārstāvji aicinājuši cilvēkus palikt mājās. Piemēram, Sanktpēterburgas gubernators Aleksandrs Belovs mudinājis pilsētniekus pašiozolēties, draudot ar kriminālatbildību. Tiesa gan, viņš neprecizēja, kā tieši tiks sodīti pārkāpēji.

Tikmēr Krasnodaras apgabalā…

Krasnodaras novada gubernators Venjamins Kondratjevs tikmēr paziņojis, ka pēc Putina uzrunas par brīvo nedēļu viņa pārvaldītajā reģionā pieaudzis viesnīcu rezervāciju skaits. “Mēs novērojam, ka burtiski diennakts laikā pēc valsts galvas uzrunas viesnīcu rezervācija mūsu piekrastē strauji pieauga, jo īpaši Sočos,” paziņoja Kondratjevs. Arī tūrisma uzņēmuma “Deļfin” vadītājs Sergejs Romaškins zina stāstīt pat par trīskārtēju viesnīcu numuriņu pieprasījuma pieaugumu Sočos un Krimā. Tas viss pēc Putina uzrunas.

Zīmīgi, ka pieprasījuma krituma dēļ šobrīd ir krasi samazinājušās iekšzemes aviobiļešu cenas. Piemēram, “Aeroflot” strauji mazinājis cenas, un tagad biļetes no Maskavas uz Sočiem, Krasnodaru, Pēterburgu un citām valsts pilsētām maksā par 40-60% lētāk nekā oktobrī un novembrī.

Lai cīnītos ar atpūtnieku straumēm, Krasnodaras novadā noteikts apturēt viesnīcu, sanatoriju un atpūtas namu rezervāciju un izmantošanu. Pilsētā aizvērušas arī kafejnīcas un bāri, bet sabiedriskais transports kursē divreiz retāk. Tāpat līdz 1. maijam aizliegts rīkot izklaidējošus pasākumus. Slēgti ir arī parki, atrakcijas, naktsklubi un kinoteātri.

Soču mērs Aleksejs Kopajgorodskis aicināja Krievijas iedzīvotājus atcelt iecerētos braucienus. “Es saprotu, ka bērniem ir brīvlaiks, ārā ir pavasaris, un sēdēt mājās neviens negrib, bet kontakta samazināšana cilvēku starpā šobrīd ir dzīvības jautājums. Aicinu arī potenciālos kūrorta viesus būt saprotošiem un atteikties no došanās uz Sočiem vismaz tuvākās nedēļas laikā. Izbaudiet saziņu ar saviem tuviniekiem un neslimojiet!” viņš pauda.

Pēc tā uzsākta ceļojumu atcelšana. Piemēram, lidojums Perma-Soči desmit minūtes pēc pacelšanās ar 147 cilvēkiem uz klāja atgriezās atpakaļ Permā.

Krasnodaras novada gubernators Kondratjevs gan solīja, ka neviens tūrists, kurš jau atrodas Soču viesnīcā vai sanatorijā, netiks izlikts, tomēr aicināja šos ļaudis neiet ārā no naktsmītnes un nestaigāt pa pilsētu. Aplēses liecina, ka 27. martā Sočos bija 52 tūkstoši viesu. “Meduza” gan vēstī, ka vairākas Soču viesnīcas nolēmušas rīkoties pašas, palūdzot viesus doties prom. Tāpat esot pārtraukta ēdināšana. “No rīta parādījās paziņojums, ka visiem līdz plkst.12 jāizvācas. Nevienu neinteresē, kuram kad ir biļetes,” pastāstījis viens no viesnīcas “Sochi Park” viesiem.

foto: Dmitry Feoktistov/TASS
27. marts, Soči

Tiek vēstīts, ka visas viesnīcas un sanatorijas Krasnodaras novadā liek saviem viesiem doties prom. Tie, kuri iegādājās ceļojumus, var cerēt uz tūrisma kompāniju palīdzību nokļūšanai mājās, taču individuālie ceļotāji ir spiesti biļetes atpakaļ pirkt paši. Tūriste Jana Pardo aģentūrai “Interfax” stāstīja, ka biļeti no Maskavas uz Sočiem iegādājās par sešiem tūkstošiem rubļu (68 eiro), bet atpakaļ bija spiesta pirkt par 32 tūkstošiem (363 eiro). Šo iemeslu dēļ tūristi ar sūdzībām vērsās Soču administrācijā.

Cilvēki cep šašlikus, iet uz dievnamiem un lielveikaliem

“Meduza” vēstī, ka sestdien uz ceļa, kas ved uz Somu līci Pēterburgā, bijuši kilometriem gari sastrēgumi, jo pilsētnieki, tostarp gados veci, steidza pie jūras cept šašlikus. Līdzīga situācija bija vērojama arī tajos Maskavas un citu Krievijas pilsētu parkos, kas nebija slēgti. Uļjanovskas apgabala gubernators Sergejs Morozovs pastāstīja, ka uzreiz pēc Putina uzrunas reģionā par 40% pieauga iegādātā alkohola apjoms. Tāpat vērojams grilu un gaļas pārdošanas apjoma pieaugums. Par alkohola pārdošanas rādītāju pieaugumu martā ziņojuši arī vairāki piegādātāji.

foto: Sergei Fadeichev/TASS
Meitenes Maskavā

“Meduza” raksta, ka pašizolācijas vietā krievi dodas uz produktu veikaliem un citām vietām. Piemēram, Kaļiņingradā būvniecības preču veikalā izveidojās rindas, taču 29. martā tika nolemts to slēgt.

Darbu turpina arī pareizticīgie dievnami. Vairākās baznīcās tika ignorēts aizliegums pulcēties, dievkalpojumi notika un tos apmeklēja vairāki desmiti cilvēku.

Dzīve Maskavā koronavīrusa pandēmijas laikā 2020. gada martā

Dzīve Maskavā koronavīrusa epidēmijas laikā

gallery icon
42