foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics
Igaunija no Ķīnas pērk iespaidīgu daudzumu aizsargaprīkojuma par 10 miljoniem eiro
2020. gada 27. marts, 07:29

Igaunija no Ķīnas pērk iespaidīgu daudzumu aizsargaprīkojuma par 10 miljoniem eiro

Jauns.lv / LETA

Igaunijas valsts pārvaldes ministrs Jāks Ābs ceturtdienas pēcpusdienā parakstīja centrālā iepirkuma līgumu ar Ķīnas uzņēmumu par aizsargmasku, cimdu, aizsargbriļļu, aizsargtērpu un cita personīga aizsargaprīkojuma iepirkšanu 11,4 miljonu ASV dolāru (10,4 miljonu eiro) vērtībā, paziņoja Finanšu ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ābs sacīja, ka personīgā aizsargaprīkojuma piegādātāji ir meklēti jau kādu laiku, bet tikai atsevišķi uzņēmumi spēj piedāvāt sertificētas preces pietiekamā daudzumā par saprātīgu cenu. 

Igaunijas valdības krīzes komisija  šonedēļ uzdeva valsts pārvaldes ministram aizsargaprīkojuma centrālā iepirkuma organizēšanu. Piemērots piegādātājs tika atrasts, sadarbojoties Finanšu, Sociālo lietu un Ārlietu ministrijām un Ziemeļigaunijas reģionālajai slimnīcai. 

Apjomīgajā pasūtījumā ir ņemtas vērā slimnīcu, aprūpes namu, Glābšanas departamenta, policijas, robežsardzes un citu resoru vajadzības. Aizsargmaskas vien ir pasūtītas 7,6 miljonos eksemplāru.

Pasūtījums jāizpilda 10 līdz 20 dienu laikā, bet ir iespējams, ka daļa no tā tiks saņemta ātrāk. Ir noslēgti arī citi, mazāka apjoma līgumi, lai kritiski svarīgs aizsargaprīkojums tiktu nodrošināts arī pirms minētā pasūtījuma izpildes.

''Lai samazinātu riskus, slimnīcas un ministrijas cenšas organizēt aizsargaprīkojuma piegādes no dažādiem piegādātājiem. Mazākas partijas jau ir saņemtas un sadalītas," piebilda Ābs. "Visā pasaulē ir liels pieprasījums pēc aizsargaprīkojuma, parastie līgumi un agrākās piegāžu ķēdes nedarbojas, tāpēc ir jāorganizē piegādes pēc īpašiem pasūtījumiem."

Ekonomikas un sakaru ministrija sadarbojas ar Igaunijas uzņēmumiem, kas piedāvājuši savu palīdzību un potenciālu aizsargaprīkojuma ražošanai Igaunijā.