foto: EPA/Scanpix
"Te nekas nav tā kā Eiropā" - izslēgta telefona dēļ pie studenta Taivānā rīta agrumā ierodas policisti
Ilustratīvs foto.
2020. gada 25. marts, 15:31

"Te nekas nav tā kā Eiropā" - izslēgta telefona dēļ pie studenta Taivānā rīta agrumā ierodas policisti

Jauns.lv

Milo Šīhs ir kādas ASV universitātes students, kurš Covid-19 pandēmijas laikā atgriezās savās mājās Taivānā. Raidorganizācija BBC lūdza viņam izstāstīt, kā norit karantīnā esošo uzraudzība Taivānā pēc tam, kad vīrietis ieguva soctīklu uzmanību ar tvītu par to, ka valsts izseko viņu caur satelītsistēmām.

Taivānā līdz šim reģistrēti 235 Covid-19 saslimšanas gadījumi. No vīrusa miruši 2 cilvēki. 18.martā Taivāna aizliedza valstī iebraukt ārzemniekiem. Lūk, no Eiropas atbraukušā pilsoņa Milo stāsts.

"Es negaidīju, ka svētdien pulksten 8.15 pie manām durvīm klauvēs divi policisti, kamēr es vēl gulēšu savā gultā.

Mans tālrunis ap pulksten 7.30 izlādējās un izslēdzās. Nepilnas stundas laikā mani bija centušās sazvanīt četras dažādas vietējās administratīvās iestādes. Lai pārbaudītu manu atrašanās vietu, tika nosūtīta patruļa. Man atsūtīja īsziņu, kurā paziņots, ka valdība vairs nespēj mani izsekot, mani brīdināja par iespējamu arestu, ja atklāsies, ka neievēroju karantīnu.

Es Taivānā atgriezos pagājušajā ceturtdienā. 

Tā kā es atgriezos no Eiropas, man obligāti jāievēro 14 dienu mājas karantīna. Pirms pases pārbaudes man bija jāiziet cauri teltij, kuru izveidojusi Veselības un labklājības ministrija. Es aizpildīju dokumentu, kurā norādīju vietas, kuras biju apmeklējis pēdējās divās nedēļās, atstāju savu tālruņa numuru un adresi. Viņi man paziņoja, ka mans tālrunis tiks “izsekots ar satelītu”, lai nodrošinātu, ka ievēroju karantīnu.

Taivānā veiktie piesardzības pasākumi nav nekas līdzīgs tam, ko pieredzēju Eiropā.

Es biju Beļģijā, kad tur tika izsludināta karantīnas ievērošana. Cilvēki joprojām gāja ārā, ātro uzkodu restorānos veidojās rindas. Es biju Londonā pirmajā marta nedēļā, laikā, kad Itālijā sākās uzliesmojumi. Cilvēki joprojām pulcējās bāros.

Šeit (Taivānā) man nav ļauts iziet no dzīvokļa. Ceļu uz mājām es nedrīkstēju mērot sabiedriskajā transportā, man tika izsaukts īpašs "karantīnas taksometrs". Visai manai ģimenei manis dēļ ir jāievēro 2 nedēļu karantīna. Tostarp Biskvītam, mūsu sunim."

Kas notiek Taivānā?

"Austrumāzijas sala iedzīvotājus kontrolē ar tālruņu izsekošanas sistēmu, saucot to par “elektronisko žogu”.

Tā vietā, lai lūgtu iedzīvotājus lejupielādēt īpašu lietotni vai valkāt aproci, kas pārraida atrašanās vietu - tā tas ir bijis dažās Austrumāzijas valstīs -, tā izmanto esošos tālruņa signālus, lai izsekotu, kur atrodas tālruņa īpašnieks.

Gadījumā, ja tālrunis ir izslēgts ilgāk par 15 minūtēm, atbildīgajām iestādēm tiek nosūtīts trauksmes signāls. Šādā veidā pašlaik tiek vienlaikus izsekoti vairāk nekā 6000 cilvēku, kas pakļauti mājas karantīnai.

Lai pārbaudītu, vai tālrunis nav vienkārši atstāts pats par sevi bez īpašnieka, ierēdņi vismaz divreiz dienā zvana, lai pārbaudītu, vai tālrunis ir pie rokas, un apvaicājas par veselības stāvokli. "Lai gan tas rada neērtības daudziem pilsoņiem, kuri atgriezušies mājās, es saprotu, ka šis process ir nepieciešams," man pastāstīja viens no maniem kursa biedriem, kurš nesen atgriezies no ASV.

Tomēr daži uzskata šo kontroles mehānismu par pārlieku apgrūtinošu. Pauls Vangs, kurš strādā par žurnālistu, izlēma mājās neatgriezties tieši stingrā karantīnas režīma dēļ. 

"Valdība atklāti paziņoja, ka digitāli izsekos iebraucēju tālruņus, lai tiktu ievērota karantīna. Tādā pašā veidā iestādes parasti izseko aizdomās turamos noziedzniekus," viņš uzskata. "Tikai šajā gadījumā viņiem nav vajadzīgs tiesas izdots orderis, lai izspiegotu jūsu tālruni. Jūs tur aizdomās gluži kā noziedznieku tikai tāpēc, ka esat bijis ārzemēs."

Iebraucot valstī, man tika paziņots tikai par to, ka mans tālrunis tiks izsekots un, ka vietējās amatpersonas katru dienu man piezvanīs. Es netiku informēts par savām tiesībām un neparakstīju nekādus dokumentus, ka piekrītu uzraudzībai. Palielinoties Covid-19 saslimšanas gadījumiem Taivānā, šķiet, ka cilvēki valdībai uzticējuši lielākas pilnvaras.

Sabiedrībā rodas jautājumi par to, vai šī masu izsekošanas tehnika nenonāks nepareizajās rokās. Par to mani informēja vietējā medija darbonis. Viņu uztrauc, ka "valsts var saglabāt paplašinātās pilnvaras un turpināt uzraudzības praksi arī tad, kad krīze būs pārgājusi".

Tomēr tai pat laikā mums abiem ir pārliecība, ka sabiedrība šādā gadījumā izrādīs pretestību. 

Galu galā es palikšu mājās, lai pabeigtu obligāto 14 dienu mājas karantīnu, nebūdams pārāk paranoisks attiecībā uz to, ko valdība zina vai nezina par mani. Bet es jūtos mazliet neērti, zinot, ka mans kaimiņš varētu pret mani vērsties policijā, ja ieraudzīs mani ārpus dzīvokļa, darot kaut ko tik vienkāršu, kā atkritumu izmešana."