Sociālā distancēšanās pasaulē Covid-19 dēļ

Covid-19 pandēmija ieviesusi pamatīgas pārmaiņas cilvēku ikdienas dzīvē un socializēšanās paradumos.

gallery icon
21
2020. gada 19. marts, 14:00

Sociālā distancēšanās visā pasaulē: kā Covid-19 izmainīja cilvēku dzīvi līdz nepazīšanai

Jauns.lv

Sociālā distancēšanās itāļiem ir ļoti, lai neteiktu vairāk – neierasta. Šajā valstī staigāšana rokās un saskūpstīšanās sasveicinoties ir neatņemama kultūras sastāvdaļa. Tagad Covid-19 dēļ tas ir mainījies.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums strauji mainīja personiskās telpas ievērošanas koncepciju ne tikai itāļiem, bet arī dienvidkorejiešiem, filipīniešiem, amerikāņiem, spāņiem un daudzu citu tautu pārstāvjiem visā pasaulē.

Cilvēki visās lielākajās pasaules pilsētās ievēro distanci – divu metru attālums vienam no otra, lai novērstu iespējamo inficēšanos ar Covid-19.

Kā vēsta “Daily Mail”, slimība izraisa vieglus vai vidēji smagus simptomus lielākajai daļai inficēto, bet smagi simpotmi vērojami gados vecākiem cilvēkiem, vai cilvēkiem ar esošiem veselības traucējumiem. Lielākā daļa inficēto izveseļojas.

Nesen ieviestā distancēšanās norma kļuvusi par pierādījumu tam, cik reāla ir šī Covid-19 pandēmija un kādas sekas tā spēj atstāt uz cilvēku ierasto dzīvi. Pēkšņas pārmaiņas cilvēki uztvēra ar apjukumu daudzviet pasaulē.

Piemēram, veikalā Kalifornijā pie kasēm starp klientiem izcēlušies skaļi strīdi. Tomēr drīz vien cilvēki sapratuši – ja vēlas dabūtu preces, ir jāiekļaujas rindā...

Pieņemtie drošības standarti atklājuši arī to, cik cieši cilvēki ikdienā sevi iepriekš pozicionēja. Piemēram, Berlīnē žurnālisti sēdēja viens no otra atstatus. Vienas nakts laikā tika pilnībā izmainīti sabiedrības ieradumi un standarti.

Iedomājieties, kas notika ar Itālijas nakts dzīvi klubos un bāros. Arī veikalos, kur Itālijā un daudzviet citur rosīja kņada, tagad valda strikta distancēšanās.

Pjēro Emilio ir īpašnieks veikalam, kas atrodas netālu no Vatikāna un pēdējo dienu laikā viņš novērojis lūk, ko: “Esmu redzējis tik daudz disciplīnas, solidaritātes un sadarbības. Visi saprot, ja kāds kritīs, viņš pavilks līdzi pārējos.”