foto: unsplash.com
Portugāle izsludina ārkārtēju stāvokli pret koronavīrusa izplatīšanos
Pasaulē
2020. gada 19. marts, 06:50

Portugāle izsludina ārkārtēju stāvokli pret koronavīrusa izplatīšanos

Jauns.lv / LETA

Portugāle trešdien izsludināja valsts mēroga ārkārtēju stāvokli uz 15 dienām, lai cīnītos pret jaunā koronavīrusa izplatīšanos, un tas valdībai atvieglos cilvēku pārvietošanās samazināšanu.

''Šis ir ārkārtējs lēmums uz ārkārtēju periodu," konservatīvais prezidents Marselu Ribelu di Soza sacīja televīzijas uzrunā, kurā viņš izskaidroja savus iemeslus ārkārtējā stāvokļa pieņemšanai, kas stājas spēkā pusnaktī uz ceturtdienu.

"Tas nav demokrātijas pārtraukums. Tas ir demokrātijas mēģinājums novērst nelabojamu pārtraukumu cilvēku dzīvē."

Portugālē, kur dzīvo apmēram 10 miljoni cilvēku, ārkārtējs stāvoklis tiek izsludināts pirmoreiz, kopš valsts septiņdesmitajos gados atgriezās pie demokrātijas pēc gadu desmitiem ilgušas labējas diktatūras.

Dekrēts par ārkārtēja stāvokļa izsludināšanu ļauj valdībai apturēt dažas konstitucionālās tiesības un brīvības, tai skaitā pārvietošanās brīvību un tiesības streikot. Tas arī ļauj valdībai piespiedu kārtā ievietot cilvēkus karantīnā.

Valdība ceturtdien pēc savas iknedēļas sanāksmes pavēstīs, kādus konkrētus pasākumus tā īstenos saskaņā ar šo ārkārtējo stāvokli.

Premjers sociālists Antoniu Košta sacīja, ka šis dekrēts, kuru apstiprinājis parlaments, netiks izmantots "obligātas komandanta stundas" ieviešanai.

Viņš piebilda, ka pieņemtie pasākumi "pastiprinās [koronavīrusa pandēmijas] apkarošanu un novēršanu".

Ārkārtējais stāvoklis var tikt pagarināts, beidzoties sākotnējam 15 dienu termiņam, un premjers sacīja, ka tas var ilgt vairākus mēnešus.

Portugāle līdz šim ir paziņojusi par 448 apstiprinātiem jaunā koronavīrusa gadījumiem un diviem nāves gadījumiem no tā izraisītās slimības Covid-19. Valdība ir brīdinājusi, ka infekcijas gadījumu skaita palielināšanās valstī ir gaidāma "vismaz" līdz aprīļa beigām. 

Portugāle jau ir ierobežojusi cilvēku pulcēšanās līdz ne vairāk kā 100 cilvēkiem katrā, slēgusi skolas un naktsklubus, noteikusi ierobežojumus restorānu apmeklētāju skaitam, un ierobežojusi apmeklējumus pansionātos.

Valdība trešdien slēdza Ovaras pilsētu valsts vidienē pēc tam, kad apmēram 30 cilvēkiem šajā pilsētā koronavīrusa testi bija pozitīvi.