foto: AFP/Scanpix
Malumednieki Kenijā nogalinājuši retu dabas lepnumu - divas baltas žirafes
Baltās žirafes
2020. gada 10. marts, 21:52

Malumednieki Kenijā nogalinājuši retu dabas lepnumu - divas baltas žirafes

Jauns.lv

Kenijas ziemeļaustrumos malumednieki nogalinājuši ārkārtīgi retas radības - divas pilnīgi baltas žirafes, par kuru eksistenci pasaule uzzināja 2017.gadā, ziņo BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Žirafju mātītes un mazuļa līķi atrasti netālu no Garisas ciema. Dzīva palikusi vēl trešā baltā žirafe, kas tagad uzskatāma par vienīgo šādu unikālo eksemplāru pasaulē.

Dzīvnieku neparasto izskatu saista ar retu ģenētisku novirzi - leicismu, kad ķermenis daļēji zaudē pigmentāciju. No albīnisma leicisms atšķiras ar to, ka leicisma gadījumā dzīvnieks, piemēram, saglabā acu krāsu. Savukārt albīnisma gadījumā acu zīlītes gūst sarkanu nokrāsu.

foto: AFP/Scanpix
Baltā žirafe

Pirmo reizi baltās žirafes Kenijā tika nofotografētas 2017.gadā, bet Austrumāfrikas valsts par to novērošanu bija ziņojusi jau 2016.gadā, aptuveni divus mēnešus pēc tam, kad tās manītas Tanzānijā. Pēdējo reizi žirafes savvaļā manītas pirms trīs mēnešiem. "Šī Kenijai ir ļoti skumja diena. Mēs esam vienīgā kopiena pasaulē, kurā sastopamas baltās žirafes," teikts vietējā ciema uzrauga paziņojumā. "To nogalināšana ir milzīgs trieciens sabiedrībai, kas centusies saglabāt retas un unikālas sugas."

Malumednieki pagaidām nav identificēti, kā arī nav skaidrs viņu motīvs.

Pēdējo 30 gadu laikā Āfrikā ir zuduši aptuveni 40% žirafju populācijas, jo tās tiek medītas gaļas un ādas dēļ. Saskaņā ar Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības datiem, žirafju skaits samazinājies no aptuveni 155 000 1985. gadā līdz 97 000 2015. gadā.

Tēmas