foto: REUTERS/SCANPIX
Kenterberijas arhibīskaps: Anglijas Baznīca ir "dziļi institucionāli rasistiska"
"Mēs esam nodarījuši kaitīgumu baznīcai, mēs esam kaitējuši Dieva tēlam," paziņoja Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs.
Pasaulē
2020. gada 12. februāris, 16:09

Kenterberijas arhibīskaps: Anglijas Baznīca ir "dziļi institucionāli rasistiska"

Jauns.lv / LETA

Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs nodēvējis Anglijas Baznīcu par "dziļi institucionāli rasistisku" un atvainojies par Lielbritānijas izturēšanos pret melnādainajiem un citām minoritātēm pēc Otrā pasaules kara.

Anglikāņu garīdznieki otrdien pieņēma dokumentu, kurā lūdz piedošanu imigrantiem, kas pēc 1948.gada ieradās Lielbritānijā no bijušajā kolonijām Karību reģionā. Valdība atbalstīja šo masu migrāciju, lai sekmētu Lielbritānijas atjaunošanu pēc kara.

Taču neviens no šiem imigrantiem nesaņēma dokumentus, kas apliecinātu Lielbritānijas pilsonību, un pēc tam, kad Karību valstis ieguva neatkarību, daudziem no viņiem tika liegtas pamata tiesības.

Vairāki desmiti cilvēku, kas šādā ceļā nokļuva Lielbritānijā, premjerministres Terēzas Mejas laikā tika deportēti, izraisot skandālu, kas satricināja Mejas valdību.

"Mēs nebijām taisnīgi pagātnē, mēs neesam taisnīgi tagad, un, ja vien mēs nākotnē nebūsim radikāli un izlēmīgi šajā jomā, mums joprojām būs šī saruna pēc 20 gadiem," sacīja Velbijs.

"Mēs esam nodarījuši kaitīgumu baznīcai, mēs esam kaitējuši Dieva tēlam un visvairāk mēs esam kaitējuši tiem, ko esam padarījuši par upuriem," viņš piebilda.