foto: AFP/Scanpix
Krievija apsūdz laulātu pāri valsts nodevībā – viņi esot palīdzējuši Latvijas specdienestiem
Krievijas Federālais drošības birojs (FDD) apsūdz pāri no Kaļiņingradas sava operatīvā darbinieka identitātes atklāšanai, kura kļuvusi zināma arī Latvijas specdienestiem.
Pasaulē
2020. gada 11. februāris, 16:20

Krievija apsūdz laulātu pāri valsts nodevībā – viņi esot palīdzējuši Latvijas specdienestiem

Jauns.lv

Jau dažus gadus ilgstošā lietā, kurā figurē kāda Kaļiņingradas iedzīvotāja vārdā Antoņina Zimina, panākts pagrieziena punkts. Latvijas specdienestu redzeslokā esošā Gorčakokova fonda ekspertei nolasīta apsūdzība saistībā ar valsts nodevību, jo savulaik viņa it kā atklājusi Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka identitāti.

Izmeklēšana konkrētajā lietā tika pabeigta 2019. gada izskaņā, saistībā ar Ziminas drošības līdzekļa – apcietinājuma termiņa izbeigšanos. Viņas lieta, abu saistības pēc, turklāt apvienota ar sievietes vīra Konstantīna Antonca lietu, ziņo aģentūra "Interfax".

Ja prokuratūra apstiprinās apsūdzību, lieta tiks nodota Kaļiņingradas apgabala tiesai. Apsūdzētajiem draud līdz pat 20 gadu cietumsods.

Mīklainā krievu pāra spiegu stāsts:

Jau pieminētā Gorčakova vārdā nosauktā fonda eksperte, Kaļiņingradas iedzīvotāja Antoņina Zimina un viņas vīrs Konstantīns Antoncs – kādreizējais Kaļiņingradas apgabala jurists un kādas Maskavas juristu firmas darbinieks – tiek apsūdzēti valsts nodevībā saistībā ar 2018. gada incidentu abu kāzās.

Saskaņā ar stāstu uz svinīgo notikumu uzaicināts kāds vīrietis, kurš bijis FDD operatīvais darbinieks. Ņemot vērā to, ka kāzas tikušas fotografētas un filmētas, šis FDD pārstāvis iekļuvis kadros.

Šie vizuālie materiāli pēcāk, pagaidām īsti neskaidrā veidā, esot nonākuši pat kādā no Baltijas televīzijām un visbeidzot – Latvijas specdienestu rokās, kuri FDD darbinieku spējuši identificēt.

Apsūdzēto puse gan medijiem līdz šim paudusi, ka konkrētais FDD operatīvais darbinieks kāzās pats piedzēries, atklājis savu amatu, sācis ar visiem fotografēties un pat dalījis vizītkartes.

Kā ziņo aģentūra “Interfax” Ziminu Krievijas dienests arestēja 2018. gada 4. jūlijā, savukārt viņas vīru – 2019. gada 11. jūlijā. Vīram, saskaņā ar publiski pieejamu informāciju, neesot bijusi pieeja valsts noslēpumam, un savu apsūdzību viņš dēvē par safabricētu.

Abi šobrīd tiek turēti Ļefortova izmeklēšanas cietumā, turklāt Zimina iekļauta bēgšanas riska reģistrā.

Savdabīgu šo stāstu dara arī tas, ka Zimina bijusi eksperte fondā, piederība, kuram varētu liecināt, ka viņa drīzāk darbojas Krievijas, ne Latvijas dienestu interesēs.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) Gorčakova fondu publiskā ziņojumā minējis jau 2012. gadā, kā rīku Krievijas mērķu realizēšanai: “Gorčakova fonds kā starpnieks īsteno valsts atbalstu sabiedriskajām organizācijām, kas darbojas ārpolitikas jomā. Gorčakova fonds finansiāli atbalsta pasākumus, kuru mērķis ir imitēt pilsoniskās sabiedrības un ekspertu atbalstu Krievijas ārpolitikai un arī iekšpolitiskajiem procesiem. Gorčakova fonds finansē konferences un forumus, veido zinātniski izglītojošas programmas, kuru ietvaros ar mērķtiecīgi atlasītu auditoriju strādā Krievijai un tās ārpolitikai lojāli eksperti.” Turklāt Fonds atkārtoti pieminēts arī 2013. gada atskaitē.